Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Op komst in Pompidou 7-10 maart

Op komst in Pompidou 7-10 maartKunst & Cultuur

Brieven uit Genua, een compostcirculatieplan, een weinig bekende Belgische avant-gardiste ... dat zijn enkele ingrediënten van Pompidou deze week.
Portret van schrijver Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer

De Nederlandse schrijver Ilja Leonard Pfeijffer verdwaalt al enkele jaren in de duistere steegjes van Genua. Hij doet zijn relaas in Brieven uit Genua (De Arbeiderspers) èn bij Chantal Pattyn op maandag 7 maart. Claude Blondeel bespreekt de tentoonstelling van Jacques Charlier in MAC’s. Gudrun De Geyter bespreekt de jongste roman van Anton ValensHet Compostcirculatieplan (Atlas Contact).

Op dinsdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, komen enkele bijzondere vrouwen aan bod in Pompidou. Chantal Pattyn praat met Peter Pauwels over Marthe Donas, een Belgische avant-gardiste over wie een overzichtstentoonstelling loopt in MSK Gent. Els Snick deelt haar liefde voor onze oosterburen in Duitsland Op Het Spoor (Bas Lubberhuizen). Maar ook op Vrouwendag zijn mannen welkom in Pompidou. SMAK-curator Martin Germann vertelt meer over de Duitse kunstenaar Michael Buthe.

Installatie van Michael Buthe in SMAK
Michael Buthe, Taufkapelle met Papa und Mama, 1984, collectie SMAK, (c) Dirk Pauwels

Kurt Van Eeghem praat op woensdag 9 maart met Hans Janssen, conservator van het Gemeentemuseum Den Haag, over de retrospectieve van Jan Toorop. Pjeroo Roobjee viert zijn 70ste verjaardag met een nieuwe roman, Niets Te Vieren (Querido). Christophe Vekeman duikt in een veelbelovende verhalenbundel: Als Het Lot Lacht van Adam Johnson (Signatuur).

Zelfportret van Jan Toorop
Jan Toorop, Zelfportret 1915, zwart krijt op papier, 23,3 x 120 cm, collectie Gemeentemuseum Den Haag

Guillaume Bijl komt langs op donderdag 10 maart. In CC Mechelen toont hij een reeks installaties die nog niet eerder in België te zien waren. Verder praat Chantal Pattyn met Catherine Vuylsteke over De Zijderoutes, een boek waarin Oxford-onderzoeker Peter Frankopan een nieuwe blik werpt op de contacten tussen Oost en West (Spectrum). En De Munt stelt het programma voor het seizoen 2016-2017 voor. Kurt Van Eeghem brengt verslag uit.

Kunstenaar Guillaume Bijl in CC Mechelen
Guillaume Bijl in CC Mechelen

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.