Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Op ontdekking in Schouwburgland

Op ontdekking in SchouwburglandBlijf verwonderd!

Schouwburg Kortrijk wordt 100. En dat vieren ze voor één keer niet voor, maar achter de schermen. Tijdens ‘Schouwburgland’ nemen ze je mee in de coulissen en wandel je tussen de oude decors. Ontmoet historische personages en sinistere karikaturen en ontdek het beruchte verleden van Schouwburg Kortrijk. Directeur Alexander Verveken: "Het is een trip, iets tussen een theaterwandeling en een pretparkattractie in. Een unicum!"
© Bas Bogaerts

Schouwburg Kortrijk viert hun verjaardag met het grootste Schouwburgland

In 1920 rollen wagons binnen in het station van Kortrijk. Inhoud: grote decorpanelen en geschilderde achterdoeken. Bestemming: de nieuwe stadsschouwburg. Kortrijk bestelde tientallen decorsets aan de - toen - wereldberoemde decorschilder Albert Dubosq. Toen was dat de gewoonte: toneelgezelschappen speelden in de decorsets die aanwezig waren in het theater.

Alexander Ververken: "De gezelschappen in die tijd reisden met de trein en konden dus niet veel technisch materiaal meenemen. Daarom hadden de grote theaterschouwburgen een heel set van van grote geschilderde doeken."

Schouwburg Kortrijk heeft de vierde grootste verzameling historische theaterdecors ter wereld. Wel 400 stuks!
Alexander Ververken

Die decors zijn tijdens Schouwburgland nu ook te bezichten door het publiek. "Tot 2008 stonden ze bij ons in de schouwburg. Dankzij de lokale verenigingen die de decors zijn blijven gebruiken, zijn de decors bewaard gebleven."

Schouwburgland is een idee van de ploeg van Schouwburg Kortrijk. "We zijn al een drietal jaar bezig met alle archieven uit te pluizen om onze geschiedenis naar boven te halen. We zijn teruggegaan tot 1500 om de geschiedenis van onze stad opnieuw te vertellen.

Op al die verhalen hebben ze vier Kortrijkse artiesten losgelaten om Schouwburgland vorm te geven: Giovanni Vanhoenacker, Benjamin Desmet, Dimitri (Andreas) Desmet en Michaël Vandewalle. En ook al de muzikanten, dansers en acteurs hebben een band met de schouwburg.

Beluister hier het gesprek met Alexander Ververken over Schouwburgland:

Alexander Ververken over Schouwburgland

Schouwburgland loopt van zaterdag 28 augustus t.e.m. zondag 12 september 2021. Ieder half uur vertrekt een groepje (max. 8 personen) voor een gegidste tocht doorheen het gebouw van 45 à 50 minuten. Alle info en tickets op www.schouwburgkortrijk.be

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.