Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Op reis door het Romeinse Rijk

Op reis door het Romeinse RijkKunst & Cultuur

We kunnen voorlopig niet het vliegtuig op om koffie te drinken bij de Romeinen van nu, maar we kunnen wel naar Tongeren voor een ontmoeting met de Romeinen van 2000 jaar geleden. In Espresso vertelde classicus Patrick De Rynck meer over de tentoonstelling 'Oog in oog met de Romeinen' in het Gallo-Romeins Museum.
Affichebeeld van 'Oog in oog met de Romeinen'

De tentoonstelling geeft inkijk in het dagelijks leven van de Romeinen

In de nieuwe tentoonstelling van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren staat de menselijke invalshoek centraal. Bezoekers maken kennis met mensen uit zowat alle uithoeken van het Romeinse Rijk en uit alle lagen van de bevolking. Daarbovenop toont de tentoonstelling 250 topstukken uit de Romeinse collectie van het British Museum in Londen.

Patrick De Rynck werkte mee aan deze tentoonstelling: "er zijn eigenlijk twee lagen: de schoonheid van de objecten en de verhalen van de mensen die daarachter zitten."

De basis van de tentoonstelling is een collectie uit het British Museum in Londen. Levensgrote beelden van keizers en goden en juwelen en wapens worden tentoongesteld. Het Gallo-Romeins Museum heeft daaraan stukken uit haar eigen collectie toegevoegd.

Het is erg uitzonderlijk dat deze stukken uit het British Museum in ons land te zien zijn. Natuurlijk was het door Brexit en door corona niet eenvoudig om de objecten hier te krijgen, maar los daarvan is het uitzonderlijk dat deze stukken uitgeleend worden.

 

Zelf verblijf ik een maand per jaar in Rome, de Capitolijnse Musea of Vaticaanse Musea, dat niveau halen we hier ook.
classicus Patrick De Rynck

Een toevoeging zijn getuigenissen van Romeinen van toen die hun verhaal vertellen. In filmpjes vertellen personages hoe het was om in het Romeinse Rijk te leven. Zo vertelt een gouverneur hoe hij door de keizer uitgestuurd is naar een verafgelegen provincie en hoe hij zijn thuisstad mist. Of aan het woord is een slavin die vertelt hoe ze bezit is van haar meesteres en hoe ze er stiekem van droomt zich vrij te kopen.

Kindvriendelijk
De tentoonstelling is ook afgestemd op kinderen. Er is een aparte audiotour die inhaakt op de leefwereld van jongeren. En aan de hand van spelletjes leren kinderen rekenen, koken of goden vereren zoals de Romeinen dat deden. Ook bij de personages die over hun leven in het Romeinse Rijk vertellen, zijn kinderen. Ze spreken de jonge bezoekers rechtstreeks aan.

'Oog in oog met de Romeinen' loopt van 6 februari tot 1 augustus in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Reserveren is noodzakelijk.

Bron: VRT NWS.

Patrick De Rynck over 'Oog in oog met de Romeinen'

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.