Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Op zoek naar groenten en fruit in de schilderkunst

Op zoek naar groenten en fruit in de schilderkunstKunst & Cultuur

Plantenbioloog Ive De Smet en kunsthistoricus David Vergauwen speuren in hun project #ArtGenetics naar de historische sporen van groenten en fruit in de kunstgeschiedenis. Maar om hun onderzoek verder te zetten, hebben ze hulp nodig. De Gentenaars lanceren een oproep om hen zoveel mogelijk foto’s te bezorgen van groenten en fruit op historische schilderijen. © VRT NWS
© Liesbeth Everaert

Ive De Smet en David Vergauwen

Wat begon als een hobby is uitgegroeid tot een internationaal project (#ArtGenetics) voor plantenbioloog Ive De Smet en zijn goeie vriend kunsthistoricus David Vergauwen. Met een bijzondere oproep om foto’s door te sturen van oude schilderijen hopen de onderzoekers meer te weten te komen over oude fruit- en groentensoorten.

Witte watermeloen en paarse wortel

“We stonden een tijd geleden in het Hermitage-museum in Sint-Petersburg (Rusland). Daar hing een schilderij waarop een witte watermeloen was afgebeeld. Dat is iets wat wij niet kennen, watermeloenen zijn meestal groen vanbuiten en rood vanbinnen”, legt De Smet uit. Ze hebben het nagetrokken en ontdekten dat witte watermeloenen vroeger wél bestonden.

Samen begonnen ze aan hun zoektocht naar bijzondere groenten en fruit die worden afgebeeld op schilderijen. "We deden al onderzoek naar de wortel en tarwe", zegt De Smet. "In de supermarkt kan je wel eens paarse, gele of rode wortels zien en dat lijkt op het eerste zicht onnatuurlijk. Maar ons onderzoek heeft aangetoond dat de rode en de paarse wortel de voorouders zijn van de wortels die we vandaag kennen."

"Bij tarwe zagen we dan weer dat het gewas in het verleden groeide tot manshoogte, vandaag is dat eerder tot kniehoogte. Dat heeft allemaal te maken met de oogst. Het is belangrijk om dat te onderzoeken, omdat we op die manier kunnen afleiden hoe de groenten en fruit van vandaag tot stand gekomen zijn. Op dit moment zijn we bezig met meloen, watermeloen, komkommer... "

Oproep

"Wij zijn op zoek naar mensen die graag naar musea gaan", voegt Vergauwen toe. “We hebben drie elementen nodig: informatie rond de schilder en wanneer het werk gemaakt is, een foto van het schilderij en dan nog een detailfoto van het fruit of de groente op het schilderij."

Bovenstaande informatie kan je dan doorsturen naar Artgeneticsdavidive@gmail.com.

David Vergauwen en Ive De Smet namen in Espresso al drie plantensoorten onder de loep: de aardappel, de aardbei en deze week nog de tomaat. De drie audioreeksen kan je hieronder herbeluisteren.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Ilya Lisser / Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.