Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Openingsconcert Laus Polyphoniae rechtstreeks in Klara Live 2017

Openingsconcert Laus Polyphoniae rechtstreeks in Klara Live 2017Klassieke muziek

Wat hoort u in de week van 14 augustus 2017 in Klara Live? We zetten het hier op een rij! En ook deze week willen we het nog even herhalen: Klara Live is er tijdens de zomer elke weekdag (dus ook op vrijdag) van 20 tot 23 uur
Algemeen beeld Laus Polyphoniae

Algemeen beeld Laus Polyphoniae

Maandag 14 augustus

De heerlijke BBC Proms draaien op volle toeren. Tijd om daar ook bij Klara van te proeven, vanavond met het Chamber Orchestra of Europe en Isabelle Faust o.l.v. de legendarische dirigent Bernard Haitink. Een flexibel, democratisch orkest. Dat is wat een groep vrienden uit het Europees jeugdorkest wilden toen ze in 1981 het Chamber Orchestra of Europe stichtten. Al snel werd het een toporkest, waar de allergrootste dirigenten en solisten graag worden uitgenodigd. Vanavond spelen ze met violiste Isabelle Faust het vioolconcerto in G van Mozart. Ook Mozarts Praagse symfonie en de tweede symfonie van Robert Schumann staan op het programma. Het ideale orkest voor dit programma, vindt dirigent Bernard Haitink, die in zijn meer dan 60-jarige carrière voor de 89e keer een concert in de BBC-Proms dirigeert. Een EBU-concert, opgenomen door BBC in de Royal Albert Hall in Londen.
Luister hier ook naar de webdocumentaire over het Chamber Orchestra of Europe op onze website.

Dinsdag 15 augustus

Op vrijdag 9 juni vond er in de Thomaskirche in Leipzig een heerlijk concert plaats. Na een prachtige orgelintro van Bach, trakteerde het knapenkoor van Leipzig de concertganger op de Cantate Ein feste Burg, monument in de protestantse muziek. Na de pauze volgde dan het grootse werk van Mendelssohn: Lobgesang. Ook hierin waren de knaapjes actief, samen met het Handel Festival Orchestra van Halle en het gemengd koor van de Thomaskirche van Leipzig.

Woensdag 16 augustus

Vandaag hoort u in Klara Live een heruitzending van het concert uit de Sint-Pauluskerk van Antwerpen van 22 augustus 2016. Dit concert kaderde in het Festival Laus Polyphoniae. Na de theorie volgt de praktijk: David Catalunya presenteert met de zangers en musici van Canto Coronato nieuwe reconstructies van werken uit de codex Las Huelgas en andere middeleeuwse bronnen. Hij dateert het manuscript later dan tot nu gebeurde, toont ook aan dat het tot in de 15de eeuw in gebruik bleef en zorgt hiermee voor een heel nieuw raamwerk.

Donderdag 17 augustus

Vandaag hoort u in Klara Live een heruitzending van het concert van de ensembles Daedalus olv Roberto Festa en de vocale groep la Colombina olv Josep Cabré. Zij gaven dit concert op 24 augustus 2011. Centraal in het programma staat de Missa pro defunctis – het requiem, als het ware – van de Portugees Estevao de Brito. De Brito was zowel in Portugal als in Spanje werkzaak. Hij heeft de dodenmis voor 4 tot 6 stemmen geschreven. Opvallend in deze werken is een zekere harmonische excentriciteit, die geheel ten dienste staat van de tekst, maar wel telkens in een polyfoon kader zoals De Brito dit geleerd had uit de muziek van Cristobal de Morales, de aartsvader van de Iberische polyfonie.

Vrijdag 18 augustus

Laus Polyphoniae start dit jaar met het Canticum canticorum op majestueuze wijze. Het Britse topensemble Stile Antico zingt Palestrina’s muzikale zetting van het Hooglied, een prachtig liefdesgedicht uit het Oude Testament waarin de liefde tussen man en vrouw de liefde tussen God en de gelovige symboliseert. In geen enkel ander werk heeft Palestrina op een dergelijke wijze de passie kunnen illustreren. Zelf zei hij hierover dat het iets nieuws was dat misschien niet geschikt was om in de kerk te zingen, hoewel het werk bestaat uit 29 kerkelijke motetten

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Kristof Lowyck / Katleen Van Bavel

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.