Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Openingsconcert Musica Divina rechtstreeks in Klara Live

Openingsconcert Musica Divina rechtstreeks in Klara LiveKlassieke muziek

Musica Divina is de najaarsreeks van Festival van Vlaanderen Mechelen/Kempen. Van 21 september tot 6 oktober 2018 organiseren ze opnieuw prachtige concerten in het schitterende religieuze patrimonium van de Kempen in de Provincie Antwerpen. Honderden bezoekers genieten jaarlijks van hemelse klanken in de pracht en de stilte van abdijen en begijnhoven. En het openingsconcert kan u rechtstreeks beluisteren in Klara Live.
© Lou Hérion

Ricercar Consort

De locaties voor de concerten worden met aandacht geselecteerd. Historisch waardevolle sites als de abdijkerken van Averbode, Postel en Tongerlo en de begijnhofkerken van onder andere Hoogstraten en Turnhout vormen het decor van uitgekiende concerten. Elk najaar staan hier artiesten die doorgaans enkel op de grote concertpodia te bewonderen zijn, zoals het Concertgebouw Amsterdam, La Cité de la Musique in Parijs en Wigmore Hall in Londen.

Vrijdag 21 september 2018 - Membra Jesu Nostri

Ricercar Consort o.l.v. Philippe Pierlot
Abdijenweekend

Dit concert wordt rechtstreeks uitgezonden in Klara Live, van 20.00 tot 22.00 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.

Membra Jesu nostri patientis sanctissima, de allerheiligste ledematen van onze lijdende Jezus, is één van de beroemdste composities binnen de kerkmuziek geworden. Buxtehude baseerde zich voor deze zeven passiecantates op de middeleeuwse hymnencyclus Salve mundi salutare. De hymnen zijn zeven overdenkingen van het lichaam van Christus aan het kruis, van de voeten tot het gezicht. Buxtehude weet dit zo beeldend in klank om te zetten dat het geen wonder is dat de muziek doorheen de eeuwen tot ons blijft spreken. Een topwerk, vertolkt door een topcast in de Abdij van Averbode, één van de mooiste abdijen die Vlaanderen rijk is. Wat wil men meer?

Bezetting

Maria Keohane, Hanna Bayodi - sopranen
Carlos Mena - alt
Jeffrey Thompson - tenor
Matthias Vieweg - bas
Enrico Gatti, Maité Larburu - violen
Lucile Boulanger, Mathias Ferré, Philippe Pierlot - viola da gamba
Myriam Shalinsky - contrabas
Daniel Zapico - theorbe
François Guerrier - orgel

Philippe Pierlot - viola da gamba en leiding

Klik hier voor meer informatie

Donderdag 27 september - Again and Again

Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss

Dit concert wordt op donderdag 4 oktober uitgezonden in Klara Live, van 20.00 tot 22.00 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.

Voorprogramma

Frank Nuyts De tous biens playne
Frank Nuyts componeerde dit aartsmoeilijke, extreem virtuoze stuk voor marimba solo in 2008. Jonathan Bonny neemt de uitdaging aan en studeert maandenlang om het werk tijdens Musica Divina te kunnen vertolken. Tien jaar na het ontstaan volgt de première van dit bijzondere werk dat knipoogt naar zowel Jacob Obrecht als Sol LeWitt. Een huzarenstuk!

Programma

Again and again, een ode aan het leven en de mens van toen en nu
Met werk van Josquin Desprez, David Lang, Orlandus Lassus, Arvo Pärt

‘Mensen komen en mensen gaan en de aarde draait maar door‘. Dit idee van tijdloosheid wordt bezongen in Again van de vooraanstaande Amerikaanse componist David Lang. Dirigent Daniel Reuss verbindt deze compositie met muziek van Josquin Desprez, Orlandus Lassus en Arvo Pärt. Met Cappella Amsterdam bezingt hij zo de cyclus van het leven toen en nu, van begin tot einde, van verdriet en straf tot liefde, verzoening en berusting. Een programma vol bezinning.

Klik hier voor meer informatie

Klara Live met de rechtstreekse uitzending van Membra Jesu Nostri, het openingsconcert van Musica Divina, op vrijdag 21 september van 20.00 tot 22.00 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live met de uitzending van het concert 'Again and Again, op donderdag 4 oktober van 20.00 tot 22.00 uur, via Klara, klara.be en de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Geertje De Ceuleneer / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.