Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Openluchtexpo Beaufort 2021 toont hoe de natuur krachtiger is dan de mens

Openluchtexpo Beaufort 2021 toont hoe de natuur krachtiger is dan de mensKunst & Cultuur

21 Belgische en internationale kunstenaars zullen een sculptuur maken voor Beaufort 21. Die beelden zullen een half jaar te zien zijn in publieke ruimtes van alle badplaatsen. Curator Heidi Ballet: "Een terugkerend onderwerp in de kunstwerken van deze editie is hoe de mens onderhevig is aan de wil van de natuur."
affiche van Beaufort 2021

8 kunstwerken zullen permanent blijven staan

De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de namen bekendgemaakt van de kunstenaars die deelnemen aan Beaufort 21. Curator Heidi Ballet selecteerde 21 kunstenaars die elk een kunstwerk maken.

"Ik ben erg blij dat ik Beaufort voor een tweede keer mag samenstellen. Er komt weer een groep interessante internationale kunstenaars naar de kust. Het thema is de relatie tussen natuur en mens. Aan de kust zijn er veel veranderingen bezig: hoogbouw, zandopspuitingen, de stijgende zeespiegel..."

Vroeger stelden we de vraag: "Hoe heeft de mens de kust veranderd". Met Beaufort 21 draaien we de vraag om: "Hoe heeft deze kust de mens veranderd". Dit perspectief lijkt bijzonder actueel na een jaar van pandemie."
curator Heidi Ballet

Blankenberge
Beaufort 2021 is de zevende editie van de Triënnale voor hedendaagse kunst aan zee. De openluchttentoonstelling loopt van 27 mei tot 7 november 2021. Alle badplaatsen doen deze keer mee. Ook Blankenberge is weer van de partij. Blankenberge deed niet mee aan enkele edities van Beaufort, omdat het stadsbestuur niet te spreken was over de kwaliteit van enkele kunstwerken.

Voor Blankenberge maakt de Franse kunstenares Marguerite Humeau een werk op monumentale schaal. Het wordt een futuristisch kunstwerk met maritieme allure. Het zal een plaats krijgen aan de nieuwe strekdam. “Mensen worden via beeldende kunst aan het wandelen gezet. Daarbij zullen we hen naar een verrassend stukje in de uithoek van onze badstad leiden,” zegt burgemeester Daphné Dumery (N-VA).

21 kunstenaars
De artistieke selectie bestaat uit een mix van binnen- en buitenlandse kunstenaars.

Permanente kunstwerken: Laure Prouvost (FR) – De Panne, Els Dietvorst (BE) – Koksijde-Oostduinkerke, Goshka Macuga (PL) – Nieuwpoort, Oliver Laric (AT) – Middelkerke-Westende, Rosa Barba (IT) – Oostende, Maen Florin (BE) – De Haan-Wenduine, Marguerite Humeau (FR) – Blankenberge, Jeremy Deller (UK) – Knokke-Heist.

Tijdelijke kunstwerken: Adrián Villar Rojas (AR) – Zeebrugge (in samenwerking met Triënnale Brugge), Nicolás Lamas (PE) – Bredene, Michael Rakowitz (US), Heidi Voet (BE), Timur Si-Qin (DE), Maarten Vanden Eynde (BE), Monokino (BE), Rossella Biscotti (IT), Jimmie Durham (US), Raphaela Vogel (DE), Sammy Baloji (DRC) en Nel Aerts (BE).

Bron: VRT NWS.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.