Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Oproep: schrijf zelf een Groot Dictee

Oproep: schrijf zelf een Groot DicteeBlijf verwonderd!

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal bestaat niet meer, maar er is ondertussen wel een leuk alternatief: het Groot Dictee Heruitgevonden. Voor de 3e keer organiseren Vlaamse en Brusselse bibliotheken een dictee waar u zelf aan kan meedoen. Meer nog: u kan zelf ook een dictee opstellen. Creatief Schrijven vzw lanceert een oproep naar teksten die kunnen gebruikt worden als dictee.
Affichebeeld van het Groot Dictee Heruitgevonden

Affichebeeld van het Groot Dictee Heruitgevonden

Het “Groot Dictee der Nederlandse taal” was meer dan een kwarteeuw vaste prik op de Nederlandse en de Vlaamse televisie. Nu dat dictee niet meer bestaat, is er een leuk alternatief: “Het Groot Dictee Heruitgevonden” wordt in december voor de derde keer georganiseerd in Vlaamse en Brusselse bibliotheken.

“Mensen op een laagdrempelige manier enthousiast maken voor taal”: dat is het doel. Een avondje schrijven in je plaatselijke bib is vooral gezellig. Het is een speelse dicteeformule waarbij niet enkel correcte spelling van belang is. Creativiteit en stalen zenuwen zijn even cruciaal. De tekst wordt overal te lande voorgelezen door bekende en minder bekende mensen. Vorig jaar waren er meer dan 2000 deelnemers op ruim 60 plaatsen. De derde editie vindt al zeker plaats in 100 bibliotheken.

Een tekst voor het dictee is er nog niet. Daarvoor wordt een echte dicteeschrijfwedstrijd georganiseerd. De opdracht: "Schrijf in 500 tot 700 woorden een meeslepend stuk met een kop, een staart en een cliffhanger. Het verhaal speelt zich af tussen de boeken of in de bibliotheek." U kan er naar keuze instinkers, spellingsdilemma’s of bizarre woorden in verwerken. Iedereen kan meedoen.

Alle info over de schrijfwedstrijd vindt u hier.

 

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.