Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
'Opus 14-18' - Download nu aflevering 1, 2, 3 en 4 en win!

'Opus 14-18' - Download nu aflevering 1, 2, 3 en 4 en win!Blijf verwonderd!

Begin 2014 kon u bij Klara luisteren naar 'Opus 14-18'. In die radioreeks bracht Klara op een artistieke manier de Eerste Wereldoorlog terug tot leven. Ongeveer 65 miljoen jonge mannen trokken naar het front om te gaan vechten. En enkele honderden onder hen waren kunstenaars: schilders, schrijvers, componisten, ...

Opus 14-18

Op 11 november 2018 is het 100 jaar geleden dat de Wapenstilstand werd afgekondigd, en in de aanloop naar die datum, zal vanaf vrijdag 29 juni wekelijks een aflevering van 'Opus 14-18' verschijnen als podcast.

Johan Van Cauwenberge stapt in de voetsporen van deze kunstenaars. Niet alleen kunstenaars die we sowieso aan de oorlog linken, zoals de 'war poets' Wilfred Owen, Siegfried Sassoon of John McRae, maar ook de oorlogservaringen van J.R.R. Tolkien, Buster Keaton of Maurice Ravel komen aan bod.

Hij duikt in hun verhalen, maar trekt ook naar plekken aan de voormalige frontlijn waar die kunstenaars leefden en vochten. Met onder de arm de boeken, de beelden en de muziek, maar ook de brieven en de dagboeken van die getalenteerde frontsoldaten. Hij neemt ook zijn zoon mee: de striptekenaar Conz. Een jonge kunstenaar van nu dus, die 100 jaar geleden onvermijdelijk mee was gemobiliseerd.

Historica Sophie De Schaepdrijver volgt hen in gedachten en schetst het historische kader

Win!

Het gelijknamige boek met foto’s van Philippe Debeerst en tekst door Johan Van Cauwenberge verscheen bij Lannoo, en is nog steeds verkrijgbaar via de boekenwinkel en de webwinkels. (ISBN: 9789401412247)
Maar er is meer: onderaan deze pagina kan u een exemplaar van het boek winnen. Gewoon onderaan klikken op de knop 'Speel mee!'

Er is ook een blog met foto's, film- en audiofragmenten én ook de tekeningen die Conz aan het einde van elke aflevering maakt.

Vragen of reacties mag u mailen naar opus14-18@klara.be

Aflevering 1

In deze aflevering trekt Johan Van Cauwenberge naar de voormalige slagvelden van de Somme in Noord-Frankrijk. Hier werd in 1916 één van de grootste veldslagen uit WO I uitgevochten. Veel Britten vochten hier, waaronder J.R.R. Tolkien, Ford Madox Ford, George Butterworth ... Ze komen allemaal aan bod in deze eerste aflevering. 

Aflevering 2

In aflevering 2 trekken Johan en Conz Van Cauwenberge door de Westhoek: onze eigen WO I-achtertuin, bezaaid met kerkhoven en monumenten die de slachtoffers uit de Grote Oorlog herdenken. Hier zaten onder meer kunstenaar en filmmaker Jean Cocteau, componist Paul Hindemith en dichter Francis Ledwidge in het leger. En ze gaan ook op zoek naar de herkomst van het beroemde gedicht ‘In Flanders Fields’ van John McCrae.

Aflevering 3

In deze aflevering trekken Johan Van Cauwenberge en zijn zoon Conz naar de bossen rond Verdun. In 1916 werd hier één van de grootste veldslagen uit WO I uitgevochten. Voornamelijk Franse soldaten kwamen hier in confrontatie met de Duitsers. Onder hen: componist Maurice Ravel en de schrijvers Alain-Fournier en Maurice Genevoix…

Aflevering 4

In deze aflevering staat België centraal. In de tweede aflevering reden Johan en Conz Van Cauwenberge al rond in de Westhoek, de plek die we nu nog het gemakkelijkst met WO I associëren in België. Maar in feite begon het allemaal in de forten rond Luik en Namen. Daar vielen de Duitsers eerst binnen begin augustus 1914. Daar bewezen de Belgen (nog maar eens) hun dapperheid door weerstand te bieden aan de vijand. Onder hen de kunstenaars Rik Wouters, Constant Permeke en schrijver Ernest Claes…

Tijdens de zomer verschijnt er wekelijks een aflevering van 'Opus 14-18'. Die kan u beluisteren via Apple Podcasts, iTunes, Google Podcasts en RSS. Of u kan de afleveringen ook via de audiospeler hieronder beluisteren of downloaden (via een druk op de 'klik hier'-tekst onderaan de audiospeler)

Opus 14-18: trailer podcast

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Cara Van der Auwera / Sieglinde Michiel / Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Els Van Hoof 

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag, telkens van 07 tot 09 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.