Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Ordo Virtutum - de strijd tussen goed en kwaad volgens Hildegard von Bingen

Ordo Virtutum - de strijd tussen goed en kwaad volgens Hildegard von BingenKlassieke muziek

Op 15 maart brengen Barbora Kabátková en haar Tiburtina Ensemble in het kader van het Klarafestival het Ordo Virtutum, een moraalspel van Hildegard von Bingen over de strijd tussen goed en kwaad. Hendrik Vanden Abeele van vocaal ensemble Psallentes gaf in Espresso toelichting bij Hildegard en haar muziek.

Portret van Hildegard von Bingen

Hendrik Vanden Abeele over Hildegard von Bingen

15 maart - 20.00 uur - Bozar

Tiburtina Ensemble
Barbora Kabátková

"Mystica, schrijfster, filosofe, componist… De 12e-eeuwse Hildegard von Bingen was het allemaal! Ze stelde al haar gaven ten dienste van haar onwankelbare christelijke geloof, dat ze muzikaal kanaliseerde in Ordo Virtutum.

Ordo Virtutum is een moraliteitsspel, zeg maar muziektheater avant la lettre! Op het toneel verschijnen onder meer zestien Deugden en de Duivel, die vechten om de menselijke Ziel. In 82 liederen in rijmvorm schetst von Bingen de strijd tussen goed en kwaad: de Duivel verleidt de Ziel om toe te geven aan wereldlijke geneugtes. Ontdek zelf of de Ziel aan de verlokking kan weerstaan…

Ordo Virtutum staat al lang bovenaan het verlanglijstje van de Tsjechische sopraan Barbora Kabátková en haar Tiburtina Ensemble. De negen vrouwen van Tiburtina, allen absolute specialisten van middeleeuwse muziek, staan garant voor een doorleefde, intense uitvoering van dit unicum van de westerse muziek."

Alle info via klarafestival.be

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.