Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Orgelverhalen

Orgelverhalen Klassieke muziek

In de week van het orgel (22 februari - 26 februari) vertelden de luisteraars van Maestro hun persoonlijke verhalen rond orgels en orgelmuziek. U kan uw verhalen nog altijd mailen naar maestro@klara.be Dit is een (voorlopige) selectie.
een foto van de verschillende orgelregisters

orgelregisters

Een van beste orgelervaringen ooit hebben we beleefd tijdens een bezoek aan een kerk in Cambridge tussen Kerst en Nieuwjaar 2010. Toevallig was iemand het orgel aan het bespelen en werden we met ons gezin (5 kinderen) vergast op een onvergetelijk concert met Bach (ondermeer Toccata en Fuga) en andere. Bijzonder mooi en onvergetelijk voor ons allen.

Mark Hemeryck

 

Toen ik in 1954 - ik was toen 8 jaar - met mijn ouders ging kijken naar “20.000 mijlen onder zee”, verfilming van een boek van Jules Verne, hoorde ik kapitein Nemo op zijn orgel - in het prachtig interieur van zijn duikboot - de Toccata en Fuga van Bach spelen. Dat greep me enorm aan en het was het begin van mijn nooit aflatende liefde voor klassieke muziek. Mijn ouders waren eenvoudige mensen en er was bij ons thuis weinig klassiek te horen. Alleen op zondag “opera en belcanto”. Maar kijk, 60 jaar later staat mijn radio nog altijd op Klara.

Chris Blancquaert

 

Heeeel lang geleden kocht ik een LP met orgelmuziek van César Franck (Piece Héroïque en de 3 choralen), uitgevoerd door Marcel Dupré, merk Mercury. Op het orgel van de St Thomas Church. Met meer dan 9.000 pijpen. Fantastisch (opnamekwaliteit en natuurlijk, uitvoering).!! Ik heb inmiddels ook de CD gevonden (met twee werken van Widor)..

Ik was – weer tijden geleden - voor mijn werk in New York en kwam bij toeval langs de St Thomas Church waar de opname plaats heeft gevonden (ook alweer heeeel lang geleden, nl in October 1957).

Er was een aankondiging van een muziekuitvoering en ben gaan luisteren. Er werd ook opgenomen. Na afloop ben ik naar de man gegaan die de opnameapparatuur bediende en vroeg hem of hij nog wist dat Marcel Dupré …en of hij dat nog wist: Toestanden!!: Dupré weigerde op te nemen gedurende de dag (storend geluid van de metro) en met het metro-boekje en -tijden bij de hand, werden de diverse werken allemaal ’s nachts opgenomen. Er staat nog meer in het bijgevoegde boekje (scan).

Marcel Reyners

 

Waar verhaal...tijdens het vertolken van een dubbelfuga van Bach in de Carolus Borromeus Artiestenmis te Antwerpen kwam een enthousiaste luisteraarster mij met een stevige knuffel bedanken....leuk maar slechte timing.

Willem Van de Weerd

 

Ik wil het het graag met u hebben over Jacques van Oortmerssen. Hij is (ik moet zeggen was) mijn neef. (Getrouwd met mijn lieve nicht Tonia) Zeer plotseling is hij overleden in November.

Ik bewaar mooie herinneringen aan hem. Tijdens mijn kindertijd gingen ik met mijn vader vaak naar de kleine kerk in Rotterdam-Zuid, waar hij toen als jonge gast organist was. De preek vond ik saai en ik hoopte altijd dat hij tussen de psalmverzen door zich liet gaan in een prachtig tussenspel. Tijdens mijn tienertijd ploeterden we met een hele troep nichten en neven in berkbeekjes tijdens een vakantie in Zwitserland. Ach wat een dierbare herinneringen.

Wat recenter, enkele jaren geleden sprak ik met Jacques tijdens een familiefeest over naar muziek luisteren in de auto en ik vertelde hem dat ik een trouwe Klara-luisteraar ben. Ah ja, zei hij, jullie hebben in Vlaanderen een prima zender voor klassieke muziek. Als ik door het mooie Vlaamse land rij, luister ik ook altijd naar Klara. Dan hoor ik regelmatig mijzelf. Hij was daardoor aangenaam verrast

Maria Roobol

 

Ik breng een hommage aan de heer Mercator, oud-muziek leraar van de Pius X school. Ik heb geen flauw idee of de man nog leeft, maar uit liefde voor het orgel "redde" hij een prachtig orgel uit een of andere kerk in Nederland. Probleem was dat er geen tijd was om het degelijk af te breken, dus werd alles hals over kop in vrachtwagen geladen en dedumpt in ruimte aan de oude muziekschool van Berchem (aan de singel). Daar hebben we (hij vooral en een aantal leerlingen waaronder mezelf) de grootste puzzel ooit trachten op te lossen. Probeer maar eens de duizenden stukjes van een groot orgel met meerdere registers zonder handleiding en alle stukken door elkaar te reconstrueren. Met ondertussen een hoop restauratie werk.
Het orgel staat er niet meer, heb ik me laten vertellen, want nauwelijks was het opnieuw ingespeeld of de gemeente besliste om de ruimte met het orgel af te breken.

Philip Spriet

 

In 2013 maakten we een cruise naar de Noordkaap onder de middernachtzon. Bij een tussenstop in Alesund zagen we dat er een mooi orgelconcert was in de kerk met op het programma o.a. Toccata en Fuga van Bach en… Fanfare van Nicolaas-Jacques Lemmens (sic). Prachtige kerk, veel hout, drie gesynchroniseerde orgels bespeeld door een jonge organist. Onvergetelijke klank, grandioos uniek concert. We gingen na afloop een praatje maken met de jonge virtuoos die ons tot onze verbazing in sappig Nederlands te woord stond. Zijn ouders waren toen hij nog een peuter was vanuit Zeeland naar Noorwegen geëmigreerd. De wereld is klein…

Marcel Michiels

 

Orgelmuziek heeft mij "gepakt" sinds ik een klein meisje was, en met ons vader en moeder (als we een weekend in Gent bleven) op zondagmorgen naar de hoogmis in de Sint Pieter gingen. Daar werden, en nog veronderstel ik, prachtige orgelwerken gebracht op dat fantastische orgel. Mijn vader was iedere keer echt ontroerd, en dat zijn dingen die ik nooit vergeten ben. Ons vader kon zo opgaan in muziek, had graag dirigent geworden, maar de oorlog was spelbreker...

Lu De Wael

 

Jarenlang was het orgel het eerste wat ik zocht bij elk bezoek aan een kerk, zonder te durven hopen dat ik ooit eens een instrument van dichtbij zou mogen zien, laat staan bespelen. In de muziekschool werd indertijd (jaren 80) geen orgelles aangeboden. Een paar jaar geleden besloot ik eindelijk toch eens echt te proberen om orgel te leren spelen en ik schreef een organist aan – Wouter Dekoninck uit Halle. Dat heeft een nieuwe wereld geopend. In de eerste plaats ontdekte ik dat orgel nu wel onderwezen wordt in tal van muziekscholen. En dan kwamen er nog al die bonussen bij: niet alleen ontdekte ik een instrument dat de mogelijkheid biedt om gewoon vanuit een klavier een heel orkest te laten spelen, de coördinatie met de voeten blijkt een hele sport te zijn! (Als pianist had ik er nooit bij stilgestaan dat zelfs de coördinatie van twee handen al een hele krachttoer is). De kers op de taart was de ontdekking dat organisten de kunst van het improviseren levend hebben gehouden. Het leuke is, dat er nog zoveel te leren en te ontdekken valt, dat ik nog kan uitkijken naar jaren plezier.

Agnès Feltkamp

 

Zelf geniet ik als organist ervan om op het orgel te spelen, tijdens de week om te oefenen, en natuurlijk op zondag. Ik kan mijn gedachte of mening delen met mensen in de kerk door lofzangen te begeleiden. Ook hou ik ervan om Bach te spelen en de aanwezigen in de kerk eens wat anders te laten horen. Wekelijks bespeel ik het orgel in de Mormoonse kerk te Merksem.

Graag bezoek ik eens de abdij van Tongerlo,tijdens de vespers, om naar het orgel en zang te luisteren. Ik heb daar eens op het orgel mogen spelen en dat is een hele leuke ervaring geweest. Een ander favoriet orgel waar ik goede herinneringen aan heb, is het orgel van de St. Gummaruskerk te Lier.

Jaarlijks ga ik luisteren naar de orgelconcerten in de kerk daar. Dat is orgelmuziek op hoog niveau. Graag kijk en luister ik naar het Mormoons Tabernakelkoor, een van de meest verfijnde koren van de wereld. Het koor wordt begeleid door een van de grootste, en meest verfijnde, orgel dat ik ooit gezien heb. Het is een droom van mij om ooit eens op dat orgel in Salt Lake City te mogen spelen.

Bart Torfs

 

Op wandel met onze zoon in Vonnas, het was namiddag en snikheet, hoorden we het orgel in de plaatselijke kerk(je). Een typisch klein dorpskerkje, slecht onderhouden en vochtig. In het midden van de kerk zat de orgelist aan zijn speeltafel te repeteren. Een driemanualig orgel met romantische trekjes. De man zag onze interesse en nodigde ons uit om te blijven en we kwamen tot een heel interessant gesprek over het orgel en de orgelliteratuur. Het onderwerp van het gesprek beperkte zich in hoofdzaak tot de grote Franse componisten, zelf meestal organisten. U weet wel : Widor, Boëlmann, Gigout, Franck enz. tot zo ongeveer Duruflé en Messiaen.

Ondertussen speelde hij fragmenten van nagenoeg alle aan bod zijnde componisten : wel te verstaan... hij regelde al pratend de registers en trakteerde ons daarna op zijn spel : alles uit het hoofd. Ongelooflijk wat wij daar mochten meemaken. Dat bezoek heeft een drietal uur geduurd maar op het einde bekeek de man me heel meewarig zeggende : "Mais monsieur, vous êtes organiste vous même n'est ce pas ?" Wat ik natuurlijk moest ontkennen. Zijn verbazing was groot.

Als sortie trakteerde hij ons de beroemde toccata (vijfde symfonie) van Widor. We hebben nadien nog een intense briefwisseling gevoerd en we hebben hem nog bladmuziek toegezonden van o.a. Jacques Lemmens. Hij was daar heel blij mee en schreef ons dat hij de fanfare van Lemmens vanaf dan uitvoerde na huwelijksplechtigheden. De briefwisseling heeft maar enkele maanden geduurd : zijn laatste brief was zijn doodsbericht. Dat was ergens in de jaren '80.

Johan en Lieve Van Wichelen

 

Gustav Leonhardt speelt een prelude van Buxthehude in de Nieuwe Kerk in Amsterdam

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.