Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister The Original Soundtrack!

Herbeluister The Original Soundtrack!Blijf verwonderd!

Op 23/10 brachten we, naar aanleiding van de 'World Soundtrack Awards', acht uur lang filmmuziek vanuit het Radiohuis in Gent. De beste filmmuziek aller tijden nog wel, gekozen door ‘Showbizz’ Bart Verbeeck, Aminata Demba, Jimmy Dewit, Britt Valkenborghs, Wannes Destoop en Dominique Van Malder, Kaat Beels en Nathalie Basteyns, Lieven Van Gils en Volkan Üce.

Clara De Decker & Robin Broos

Deze hoogmis van de soundtrack werd in goede banen geleid door Espresso-presentatrice Clara De Decker en filmjournalist Robin Broos, van wie vorig jaar het gelijknamige weetjesboek verscheen. Samen presenteerden ze op 23 oktober maar liefst acht uur live vanuit het Radiohuis in Gent.

Robin Broos:

Filmmuziek wordt in klassieke middens nog altijd wat stiefmoederlijk behandeld. Behalve in Gent. En behalve op Klara. Al meer dan een decennium wordt er gevochten tegen het idee dat filmmuziek minderwaardig is, gewoon omdat het wordt gecomponeerd voor een populair medium. Filmscores horen bij de beste klassieke muziek die er ooit is geschreven. Fantastisch dat Klara dit opnieuw in de verf zet met een Dag van de Filmmuziek!”

De muziek wordt gekozen door liefhebbers en mensen uit het vak. Elk uur passeert er een nieuwe gast met een handvol persoonlijke soundtrackplaten onder de arm. Daaronder: ‘Showbizz’ Bart Verbeeck, dj/producer Jimmy Dewit (Callboys) en Albatros-bedenkers Wannes Destoop en Dominique Van Malder. Ook actrice Aminata Demba, filmexpert Britt Valkenborghs, regisseurs Kaat Beels en Nathalie Basteyns (Beau Séjour), VRT-filmjournalist Lieven Van Gils en documentairemaker Volkan Üce (All-In) komen langs. En wie weet, komen nog mensen langs als Dirk Brossé, Eleni Karaindrou, Max Richter of Nainita Desai.

Clara De Decker:

“Bij Klara durven wij verder kijken dan de klassiek muziek pur sang. Het gebeurt regelmatig dat ik het thema van Jurassic Park, ‘Gabriel’s Oboe’ uit The Mission of de wals uit Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain mag draaien in de ochtend. Film is mijn grote passie, dus ik ben blij dat Robin en ik zaterdag een hele dag de mooiste muziek van het witte doek kunnen laten horen. En we zijn vooral heel benieuwd wat onze gasten gaan uitkiezen.”

Een uiteenlopende keuze: van Angelo Badalamenti tot Hans Zimmer. Eleni Karaindrou tot Hildur Guðnadóttir. Ennio’s America tot Jarre’s Arabia. Met uitstapjes naar Paris, Texas en Pulp Fiction. En misschien ook een vuil dansje uit Dirty Dancing.

The Original Soundtrack: herbeluister op klara.be of via de Klara-app.

The Original Soundtrack met Clara De Decker en Robin Broos

Clara De Decker en Robin Broos, live vanuit Film Fest in Gent

Presentatie: Clara De Decker & Robin Broos

Productie: Marc Weyts

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via soundtrack@klara.be