Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
The Original Soundtrack - herkansing

The Original Soundtrack - herkansingBlijf verwonderd!

Wie de reeks vorig jaar gemist heeft, krijgt een herkansing. Vanaf zondag 9 april gaat Bent Van Looy in de Cinecittà voor een 5-delige radioserie op zoek naar sporen uit het rijke Italiaanse filmverleden.
Foto van Bent Van Looy

Bent Van Looy

Hij bezoekt natuurlijk de bekende toeristische plekken: de Trevi-fontein uit La Dolce Vita, de Spaanse trappen uit Roman Holiday of de filmset van Ierri Oggi Domani op de Piazza Navona waar Sophia Loren haar legendarische striptease opvoerde voor Marcello Mastroianni. Maar Bent zoekt ook de minder bekende plekken op: de bevreemdende modernistische EUR wijk bijvoorbeeld waar Michelangelo Antonioni zich graag liet door inspireren. In het straatleven van de volkswijk Trastevere zoekt hij de sporen van Pasolini en verdiept zich in de neorealistische cinema van na de oorlog. Hij beklimt er de steile trappen van de straat waar Ennio Morricone en Sergio Leone samen opgroeiden en staat er stil bij het fenomeen van de balkonserenade in de Italiaanse cinema. Verder op zijn weg loopt hij nog John Keats, Alberto Moravia, Mussolini, Julius Caesar en Pinnochio tegen het lijf.

En op tijd en stond legt hij de filmcursus opzij om het over die minder ernstige genres te hebben waarin de Italianen toch ook uitblinken: de musicarrello's, de Telefoni Bianchi-films uit de jaren 30, het gruwelijke Giallo-genre, de Poliziottesco’s, en natuurlijk de Commedia sexy all'italiana met hun vaak heerlijke soundtracks.

U kan luisteren naar een heruitzending van de integrale reeks vanaf 09 april, 5 zondagen lang, van 18u tot 20u te horen op Klara.
Ook te beluisteren via deze site en de Klara-app.

De gelijknamige 3 CD-compilatie is nog steeds verkrijgbaar.
Deze compilatie kwam tot stand in het kader van het Klara-programma The Original Soundtrack, gepresenteerd door Bent Van Looy en samengesteld door Rolly Smeets. Voor een derde keer bundelden de heren hun cinematografische en muzikale krachten. Na een Franse en een Britse editie trok het duo dit keer naar Rome. Because Italians do it better!

Cover compilatie The Original Soundtrack Part 5 - The Italian Edition
3 CD-compilatie The Original Soundtrack Part 5 - The Italian Edition

The Original Soundtrack

Na een reeks over de Franse en Britse cinema, verdiept Bent Van Looy zich in de Italiaanse film.

Deze reeks wordt opnieuw uitgezonden vanaf zondag 9 april, telkens om 18.00 uur.

Presentatie: Bent Van Looy

Samenstelling: Rolly Smeets

Contact: soundtrack@klara.be