Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Origins - Toon Fret - Veronika Iltchenko

Origins - Toon Fret - Veronika IltchenkoKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Toon Fret (fluit) Veronika Iltchenko (piano). Label: Fuga Libera FUG 612.
Hoes van de cd Origins met Toon Fret en Veronika Iltchenko

Origins met fluitist Toon Fret en pianiste Veronika Iltchenko

Programma: Charles Koechlin: 14 Pièces; Ervin Schulhoff: Sonate; Arno Babadjanian: Vagharshapat dance & Impromptu; Fikret Amirov: 6 Pièces; Bela Bartok: Suite paysanne hongroise.

‘Origins’ is een bijzonder mooi en interessant album! Kamermuziek voor fluit en piano van een soort die we niet gewend zijn voor deze klassieke combinatie. Toon Fret en Veronika Iltchenko koken deze keer op traditionele wijze, met ingrediënten uit de Azerbeidzjaanse en Armeense keuken, de Balkan en Frankrijk.

Componisten uit de eerste helft van de 20e eeuw sieren het menu: de Fransman Charles Koechlin met Quatorze pièces, luchtige, korte stukjes in impressionistische pastels. Daarnaast de meer aards gekleurde Bartok, Amirov, Babadjanian… met pittige miniatuurtjes vol verrassende ritmes uit de Russische folklore…. En ook Ervin Schulhoff staat op deze cd, de in de nazi-tijd verguisde maar nu alsmaar populairder wordende Tsjechische componist met zijn Fluitsonate.

Toon Fret en Veronika Iltchenko vormen al vele jaren een vast kamermuzikaal duo en zijn op elkaar ingespeeld als broer en zus. Eerder deze winter brachten zij dit programma verscheidene keren voor een live-publiek, met telkens veel succes. Ze lijken dan ook vergroeid met deze muziek. En dat zijn ze ook wel ergens: Iltchnko is zelf van Russische afkomst en weet perfect hoe zij, dansend over de toetsen, het speelplezier kan overdragen op haar fluitende kamermuziekpartner.

Greet Van 't veld

Klara's oordeel