Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Oscarwinnaar Nomadland: sociale kritiek in een meesterwerk

Oscarwinnaar Nomadland: sociale kritiek in een meesterwerk Kunst & Cultuur

Nomadland kwam als grote winnaar van de Oscars uit de bus dit jaar. Regisseur Chloé Zhao sleepte met de film maar liefst drie Oscars in de wacht. En Nomadland is vanaf vrijdag eindelijk ook bij ons te bekijken. Maar wie is Chloé Zhao, en welke boodschap wil ze met Nomadland brengen? Filmrecensent Lieven Trio: "Chloé Zhao is een naam om de komende decennia in de gaten te houden!"
© Searchlight Pictures

Frances McDormand speelt het hoofdpersonage Fern, een vrouw die de wijde wereld intrekt nadat haar man is overleden.

Chloé Zhao mag bij het grote publiek dan niet meteen een belletje doen rinkelen, ze heeft wel al enkele indrukwekkende films op haar conto staan. “Zo maakte ze enkele jaren geleden al de mooie film The Rider. Die film werd overigens geproduceerd door de Belg Bert Hamelinck, die dit jaar twee Oscars won met Sound of Metal.” En Chloé Zhao zat niet stil in de tussentijd. “Ze heeft ook Eternals opgenomen, dat is een grote superhelden-blockbuster voor Marvel. Iets helemaal anders dus, dan Nomadland. Chloé Zhao is een dame waar we nog veel van gaan horen.”, vertelt Lieven Trio.

Chloé Zhao baseerde zich voor Nomadland op het boek Surviving America in the Twenty-First Century, een non-fictieboek van Jessica Bruder. Daarin beschrijft Bruder het fenomeen van de moderne nomaden. “Dat zijn vaak iets oudere Amerikanen die door de economische crisis in 2008 alles kwijtraakten. Sindsdien leven ze on the road en rijden van jobje naar jobje doorheen het hele land. In het boek vertelt de auteur dus hun levensverhalen.”

De film toont een soort wegwerpmaatschappij waarin mensen in één klap helemaal aan de kant geschoven worden en zonder vangnet vallen.
Lieven Trio

De nomaden die je in de film ziet, zijn ook echt de mensen uit het boek. Zhao ging hen opzoeken en vroeg hen om zichzelf te portretteren in de film. “Daardoor krijg je een heel authentiek beeld. Maar ze heeft ook een fictief element toegevoegd aan het verhaal: het hoofdpersonage Fern, een vrouw die de wijde wereld intrekt nadat haar man is overleden. Zij wordt gespeeld door de geweldige actrice Frances McDormand.”

Naast de indrukwekkende landschappen, zit in Nomadland ook een portie kritiek verscholen. Lieven Trio vertelt: “Chloé Zhao uit absoluut kritiek op hoe een kapitalistische maatschappij omgaat met oudere mensen. De film toont een soort wegwerpmaatschappij waarin mensen in een klap helemaal aan de kant geschoven worden en zonder vangnet vallen. Tegelijk toont Nomadland ook een positieve kant van het nomadenleven. Voor sommige mensen is het een soort onthechting van de maatschappij, een soort bevrijding.”

Beluister hier het gesprek met Lieven Trio over Nomadland:

Lieven Trio over Nomadland

Nomadland is vanaf vrijdag te zien op Disney+.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.