Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Outsider Sander Kollaard wint Libris Literatuurprijs

Outsider Sander Kollaard wint Libris Literatuurprijs Kunst & Cultuur

De Libris Literatuurprijs 2020 is gewonnen door de Nederlandse schrijver Sander Kollaard, met de roman “Uit het leven van een hond”. Bij de zes genomineerden was ook één Vlaamse schrijfster, Saskia De Coster, met de roman “Nachtouders”. Alle genomineerden krijgen 2.500 euro, de winnaar krijgt 50.000 euro. © VRT NWS
© Nieuwsuur, NPO2

Sander Kollaard

De Libris Literatuurprijs 2020 is gewonnen door de Nederlandse schrijver Sander Kollaard, met de roman “Uit het leven van een hond”. Het boek gaat over een alleenstaande verpleegkundige op een afdeling intensieve zorg die thuis een doodzieke hond heeft. Als vijftiger begint hij na te denken over de waarde van zijn leven. De jury noemt het boek "groots in zijn eenvoud - het laat de lezer nadenken over de waarde van een mensenleven".

De Nederlander Sander Kollaard is zelf een vijftiger. Hij studeerde geschiedenis in Amsterdam en verhuisde in 2006 naar Zweden, waar hij op het platteland werkt. Hij woont er in een voormalige pastorie, samen met zijn vrouw en drie kinderen. Hij debuteerde pas acht jaar geleden met de verhalenbundel "Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde", die bekroond werd met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2014.

In 2015 volgde zijn romandebuut, "Stadium IV", dat in De Wereld Draait Door werd gekozen tot Boek van de Maand. In 2018 verscheen zijn verhalenbundel "Levensberichten" en het jaar daarop de roman "Uit het leven van een hond". Voor de Libris Literatuurprijs 2020 gold hij als een outsider. De bekroning kwam ook voor hem duidelijk als een verrassing.

Nachtouders

Bij de zes genomineerden was ook één Vlaamse schrijfster, Saskia De Coster, met de roman “Nachtouders”. Die is geïnspireerd door haar eigen ervaringen rond het moederschap, en gaat over de vraag: wie bepaalt uiteindelijk wanneer je een échte moeder bent? Over haar boek en haar nominatie was Saskia De Coster zondag nog te gast in "De Zevende Dag".

De andere genomineerden waren dit jaar Wessel te Gussinklo met "De Hoogstapelaar", Marijke Schermer met "Liefde, als dat het is", Manon Uphoff met "Vallen is als vliegen" en Oek de Jong met "Zwarte schuur".

Het Vlaamse schrijversduo Elvis Peeters stond nog op de longlist, maar behoorde niet tot de laatste zes genomineerden. Te Gussinklo won vorig jaar met zijn roman al de BookSpot Literatuurprijs, en ook "Vallen is als vliegen" was voor die prijs genomineerd.

De zes genomineerden voor de Libris Literatuurprijs krijgen elk 2500 euro, de winnaar krijgt 50.000 euro.

 

Journaliste Veerle Vanden Bosch kwam in Espresso vertellen over Sander Kollaards Uit het leven van een hond

Gesprek met Veerle Vanden Bosch over Sander Kollaard

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.