Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Over de moderne mens en zijn gewelddadigheid

Over de moderne mens en zijn gewelddadigheidBlijf verwonderd!

en over een andere visie op de Islam
Jonas Slaats

Jonas Slaats

Werner Trio in debat met Jonas Slaats en imam Brahim Laytouss.

'Fast Food Fatwa's. Over islam, moderniteit en geweld' (Davidsfonds) is het nieuwste boek van Jonas Slaats & Brahim Laytouss heeft het gelezen.

Brahim Laytouss is imam in Gent en onderzoeker aan de UA, hij leidt het Islamic Development and Research Academy 'IDARA' en hij is oprichter van de Europese Stichting voor Theologen, Imams en Predikers 'ESTIP'.

Filosoof, antropoloog en theoloog Jonas Slaats zet een aantal vooronderstellingen die we collectief delen, op zijn kop: 'de' islam (die op zich al niet bestaat) is --als je naar de historische feiten kijkt-- minder gewelddadig dan het christendom. En voor wie denkt dat religie agressie genereert: de meest bloedige conflicten gaan over areligieuze thema's. Het salafisme, dat we onterecht als uiterste bedreiging zien, is helemaal geen traditioneel fenomeen, maar juist een uiterst modern. Het is juist het modernisme, met zijn cartesiaans dualistisch denken, zijn 'mythe van de held', en zijn 'moneytheïsme' dat voor de ellende van onze tijd zorgt.

Trio

Werner Trio ging tot de zomer van 2018 in trio met twee gasten over wat goed of fout loopt en beter kan in de wereld van vandaag. Vanaf september 2018 verschoof Werner Trio naar de vrijdagavond en ging het programma 'Vrijdag' van start.

Presentatie: Werner Trio

Samenstelling: Marc Vandemoortele en Werner Trio

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via trio@klara.be

Een aantal afleveringen van Trio kan nog steeds gedownload worden als podcast.