Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Oxalys brengt met hun nieuwe cd een ode aan het nonet

Oxalys brengt met hun nieuwe cd een ode aan het nonetBlijf verwonderd!

Het Brusselse kamermuziekensemble heeft een nieuwe cd klaar: Nonetto. Daarop vinden we nonetten van Giovanni Nino Rota, Hanns Eisler en Bohuslav Martinu. Koenraad Hofman, contrabassist bij Oxalys, vertelt op 11 mei er alles over in Music Matters. Vanaf vrijdag 15 mei is de cd een hele week lang De Keuze van Klara.
© France Dubois

Een kleurrijke hoes voor de nieuwe cd van Oxalys

Het nonet ontstond als muziekcompositie en bezetting aan het begin van de 19de eeuw. Louis Spohr geldt als de eerste componist die in 1813 een nonet schreef, namelijk het Grand nonetto Op. 31 (1813) voor fluit, hobo, klarinet, hoorn, fagot, viool, altviool, cello en contrabas. Deze bezetting is nadien zowat de standaard geworden en het referentiepunt voor de volgende generatie componisten met Louise Farrenc en George Onslow.

Oxalys zet een klein stapje dichter bij onze tijd door de nonetten van Nino Rota, Hanns Eisler en Bohuslav Martinu op te nemen. Alledrie zijn ze heel typerend. Waar Nino Rota met zijn Nonetto baadt in melodieën en virtuositeit, verwerkte Hanns Eisler zijn muziek voor John Steinbecks documentairefilm The Forgotten Village, over een Mexicaans indianendorp, tot een filmisch nonet.

Bohuslav Martinu is in zijn nonet een ecclectische modernist. De invloeden van Debussy en Tsjechsiche klanken komen prominent naar voren.

Nonetto van Oxalys verschijnt bij het label Passacaille. Op de site vindt u alle informatie.

11/05/2021 Koenraad Hofman over Nonetto, de nieuwe cd van Oxalys

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.