Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Oxalys - musiceer vreugde met z'n negenen

Oxalys - musiceer vreugde met z'n negenenKlassieke muziek, CD

© France Dubois

Op de cover een Duitse Messerschmitt Kabinenroller uit de jaren '50.

Wie?

Het kamermuziekensemble Oxalys, dat in 1993 werd opgericht in de schoot van het Brusselse conservatorium en steeds op een verfrissende manier gekende en minder gekende werken opzoekt en uitvoert. De originele bezetting van strijkkwintet, fluit, klarinet en harp wordt vaak aangepast en/of uitgebreid naargelang het repertoire. Voor deze opname zijn de gastmuzikanten Piet van Bockstal (hobo), Pieter Nuytten (fagot), Anthony Devriendt (hoorn), Bram Mergaert (trompet) en Titus Franken (percussie). 

 

Wat?

Oxalys koos voor drie nonetten: het sprankelende en humoristische Nonetto van Nino Rota, geschreven tussen 1959 en 1977; Nonett nr.2 van Hans Eisler uit 1941, dat oorspronkelijk werd geschreven als avant-gardistische filmmuziek bij de documentairefilm 'The Forgotten village' - over een Mexicaans indianendorp - van John Steinbeck; en het tweede Nonet H. 347 van Bohuslav Martinu, een nostalgisch werk dat Martinu schreef in zijn laatste levensjaar 1959.

 

Waarom moet u dit horen?

Bovenal omdat dit schitterend repertoire is voor een niet alledaagse kamermuziekbezetting: strijkkwartet (met contrabas i.p.v. tweede viool) en blaaskwintet. De componist die deze bijzondere bezetting voor het eerst hanteerde, was Louis Spohr met zijn Grand Nonetto op.31 uit 1813. Doorheen de muziekgeschiedenis zijn er niet bijzonder veel nonetten terug te vinden (o.a. Georges Onslow, Joseph Reinberger, Louise Farrenc,...), maar als een componist zich er aan waagt, levert het vaak verrassend knappe muziek op, zoals op deze cd waarbij de drie nonetten absolute pareltjes zijn. Bovendien is en blijft Oxalys de gedroomde uitvoerder van deze werken, omdat het ensemble met ontzettend veel oog voor detail - zoals bijv. strijkers en blazers die elkaars klankkleuren of frasering opzoeken, versterken of net contrast geven - ieder werk en deel zijn juiste karakter weet mee te geven. Een feest om naar te luisteren, hopelijk binnenkort ook live.

 

- Vincent Goris -

 

Praktisch?

Uitvoerder: Oxalys

Titel: Nonetto

Label: Passacaille

Catalogusnummer: PAS1103

Vincent Goris over de cd 'Nonetto' van Oxalys