Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pachelbel - Un orage d'avril - Gli Incogniti - Amandine Beyer

Pachelbel - Un orage d'avril - Gli Incogniti - Amandine BeyerKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Hans Jörg Mammel, tenor; Gli Incogniti o.l.v. Amandine Beyer, viool. Harmonia mundi HMC 902238.
Hoes van de cd Un orage d'avril met Gli Incogniti

Un orage d'avril met Gli Incogniti

Programma: Johann Pachelbel: Un orage d’avril - Suites uit Musikalische Ergötzung.

Jawel, Pachelbel heeft méér gecomponeerd dan zijn overbekende Canon en Gigue. De man was in zijn tijd een gewaardeerd organist en componist van orgel-, koor- en kamermuziek. Tot het beste van die kamermuziek behoren zijn zes suites voor twee violen en basso continuo, gebundeld in Musikalische Ergötzung/Muzikaal Genot. En of u van deze muziek zal genieten!

Elke suite begint met een sonate, gevolgd door enkele dansen. Elegant speelt Gli incogniti zich in de verschillende tempi doorheen elke suite. Helder, opgewekt en verfijnd. Met hier en daar een speels accent: fijne pizzicati of de toevoeging van slagwerk. Verder is de muziek niet al te gecompliceerd want bedoeld voor amateur violisten, maar laat dat nu net de sterkte van deze muziek zijn. Bovendien is het vaak een uitdaging om de muziek te laten zijn wat ze is en voor zich te laten spreken. Iets waar Amandine Beyer & co bijzonder goed in slagen.

Tussendoor zingt tenor Hans Jörg Mammel vijf aria’s, in uiteenlopende emotionele stemmingen. Ook deze aria’s zijn een verademing in hun eenvoud, opgebouwd uit enkele strofen met korte instrumentale tussenspelen, met wisselende begeleiding van strijkers en/of theorbe en/of orgel. Een serene vertolking bovendien, met het mooie timbre van Mammel.

Het is niet de eerste keer dat deze suites worden opgenomen, maar Amandine Beyer biedt met haar ensemble een frisse kijk op dit werk van Pachelbel, met een oprecht en ongecompliceerd musiceren. Uit deze opname spreekt vitaliteit en musiceerplezier, en dat kan de muziek alleen maar ten goede komen.

En als klap op de vuurpijl - er valt niet aan te ontkomen - is er nog een aanstekelijke, opgefriste Canon en Gigue.

- Els Van Hoof

Klara's oordeel