Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Paradisi Porte: de verklanking van Memlings 'God de Vader met zingende en musicerende engelen'

Paradisi Porte: de verklanking van Memlings 'God de Vader met zingende en musicerende engelen'Klassieke muziek, CD

© Joachim Berenbold

Paradisi Porte

Wie?

Het Belgische historische blaasensemble Oltremontano, het Praagse Tiburtina Ensemble en Barbora Kabatkova onder leiding van de Belgische dirigent Wim Bécu.

Wat?

Een verklanking van Hans Memlings “God de Vader met zingende en musicerende engelen”.
Dit engelenconcert van Memling maakt deel uit van een groter altaarstuk.

Het hoofdthema hiervan, en van deze cd, is de tenhemelopneming van Maria. De muzikanten leggen zich toe op de muziek die in het laat 15e eeuwse Brugge, de plaats waar Memling werkte, klonk. We horen gregoriaanse gezangen, polyfone muziek, maar ook instrumentale improvisaties.

Waarom moet je dit horen?

Aan de productie van deze cd ging een heel onderzoek vooraf, gebaseerd op de restauratie van Memlings “God de Vader met zingende en musicerende engelen” . De instrumenten die hierop staan afgebeeld, werden volledig nagebouwd door oude, authentieke technieken te gebruiken. Er is duidelijk nagedacht over welke muziek de afgebeelde engelen zouden spelen, over de positie en groepering van hun instrumenten, over de speelwijze (en zelfs de correcte stemming) van de afgebeelde instrumenten ... De muziek wordt bijzonder helder, authentiek en organisch gebracht. De verklanking van Memlings werk is haast een verlengde geworden van de uitvoerders na het maandenlange onderzoeken en studeren. Deze cd is een kunstwerk op zich. 

Praktisch?

Uitvoerders: Tiburtina Ensemble, Barbora Kabatkova & Oltremontano onder leiding van Wim Bécu
Titel: Paradisi Porte
Label: ACCENT

- Charlotte Verdoodt

Charlotte Verdoodt over de cd 'Paradisi Porte' van het Tiburtina Ensemble