Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
'Parasite' is grote Oscarwinnaar en schrijft geschiedenis

'Parasite' is grote Oscarwinnaar en schrijft geschiedenisKunst & Cultuur

De Oscars zijn uitgereikt! De Zuid-Koreaanse film 'Parasite' heeft vier Oscars weggekaapt, waaronder die voor beste film. Het is voor het eerst in de geschiedenis van Amerikaanse filmprijzen dat een niet-Engelstalige film de hoofdprijs wint. De grote favoriet '1917' moet zich tevreden stellen met drie Oscars in minder belangrijke categorieën. België kon de prijs voor beste kortfilm niet verzilveren.
Afbeelding van Bong Joon Ho die Oscar in ontvangst neemt© VRT NWS

Bong Joon-ho is de grote winnaar met zijn film 'Parasite'

'Parasite' won niet alleen de Oscar voor beste film, maar ook die voor beste regie, beste originele scenario en beste internationale film. De film van Bong Joon-ho is een zwarte komedie over een arme familie die infiltreert in een rijke familie. Het plan om die op te lichten loopt echter volledig uit de hand. Filmkenner Lieven Trio: "Met deze vier Oscars heeft hij niet alleen het grootste aantal, maar ook de belangrijkste Oscars gewonnen. Dat is heel terecht. Ik vind het een fantastische film."

Voor één keer heeft de Academy bijna alle juiste beslissingen gemaakt voor de genomineerden. Dat mag ook wel eens.
Lieven Trio

Geen verrassingen bij de prijzen voor acteurs en actrices

In de acteurscategorieën waren er geen verrassingen. Daar won Renée Zellweger de prijs voor beste actrice voor haar rol in 'Judy'. "Niet mijn favoriete film, maar wel een goede biografische film", voegt Trio toe. "De Academy houdt zo hard van dit soort films. Ik vraag me zelfs af of er geen aparte categorie voor beste 'existing character' moet komen. Zo kunnen andere rollen meer aandacht krijgen." 

Joaquin Phoenix kreeg de prijs voor beste acteur voor zijn rol in 'Joker'. Brad Pitt en Laura Dern vielen zoals verwacht in de prijzen voor beste bijrollen. 

Oorlogsdrama '1917' heeft minder geluk

Het oorlogsdrama '1917' maakte zijn favorietenrol niet waar. De film van Sam Mendes won enkel in minder belangrijke categorieën, zoals beste cinematografie, beste sound mixing en beste visuele effecten. "Dat is precies wat deze film voor mij verdiende", zegt Trio. "Technisch gesproken een heel knappe film maar zeker geen onvergetelijke klepper. 

Netflix is grote verliezer

Netflix kon geen geschiedenis schrijver. De streamingdienst had meer nominaties op zak dan om het even welke traditionele filmstudio, zoals Disney, Sony, Warner Bros. en Universal. Maar "Marriage story" en "The Irishman" braken geen potten. Netflix won wel de prijs voor beste documentaire met "American factory". Dat is de eerste film van het productiehuis van Barack en Michelle Obama. De voormalige Amerikaanse president en zijn vrouw waren nergens te bespeuren tijdens de ceremonie, maar Obama stuurde wel een tweet de wereld in. Een leuk weetje is dat de regisseur van deze documentaire, Steven Bognar, een Belgische moeder heeft die in Leuven woont.

Geen Oscar voor Belgische kortfilm

De Belgische kortfilm “Une soeur” van Delphine Girard met Veerle Baetens in de hoofdrol heeft geen Oscar gewonnen. De film was genomineerd in de categorie beste kortfilm.

Bron: VRT NWS

Lieven Trio over de Oscaruitreiking

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.