Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pasen in Iedereen Klassiek

Pasen in Iedereen KlassiekKlassieke muziek

Bijbelse figuren, het grootse toccata en fuga van Bach en de Grote Mis in c klein van Mozart.
Fragment uit het manuscript van de Grote Mis van Mozart

manuscript van Mozarts Grote Mis

Op Paaszondag baadt Iedereen Klassiek in een religieuze sfeer. Tussen een en twee komen enkele bijbelse figuren aan bod. Händels oratorium Saul vertelt het verhaal van de relatie tussen de Israëlische koning Saul en zijn opvolger David. Concerto Köln speelt de symfonie uit dat oratorium. In Saul, Saul, was verfolgst du mich? van Heinrich Schütz horen we hoe Saulus aangesproken wordt door Jezus. Het Monteverdi Choir en het Orchestre Révolutionnaire et Romantique staan onder leiding van Sir John Eliot Gardiner. Tenor Marco Beasley zingt ook uit Jonas, een oratorium van Giacomo Carissimi. Organist Bernard Foccroule brengt ons in het eerste uur helemaal in hogere sferen, met het magistrale toccata en fuga in d klein van Johann Sebastian Bach, een van de meest indrukwekkende orgelwerken ooit geschreven. 

Het tweede uur wijden we bijna helemaal aan de Grote Mis in c klein van Mozart. Hij beloofde zijn verloofde Constanze dat hij een mis aan haar zou opdragen, zij zou ook de sopraansolo gezongen hebben tijdens de première. Maar de mis raakte - om onduidelijke redenen nooit af. Greet Van 't Veld koos voor een opname uit 2005, met solisten Sandrine Piau, Anne-Lise Sollied, Paul Agnew en Frédéric Caton, met het Kamerkoor Accentus en La Chambre Philharmonique onder leiding van Emmanuel Krivine. 

Iedereen Klassiek

Een zondagse voormiddag met een aantal van de mooiste en meest aangrijpende bladzijden uit de klassieke muziek, als een zomers boeket geplukt uit de Klara-boeken Iedereen Klassiek en Iedereen Opera.

Presentatie: Sylvia Broeckaert / Tom Verheyden / Tine De Donder / Kristof Lowyck

Samenstelling: Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via iedereenklassiek@klara.be

Elke zondag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien zijn de uitzendingen nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.