Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pasen in Iedereen Klassiek

Pasen in Iedereen KlassiekKlassieke muziek

Bijbelse figuren, het grootse toccata en fuga van Bach en de Grote Mis in c klein van Mozart.
Fragment uit het manuscript van de Grote Mis van Mozart

manuscript van Mozarts Grote Mis

Op Paaszondag baadt Iedereen Klassiek in een religieuze sfeer. Tussen een en twee komen enkele bijbelse figuren aan bod. Händels oratorium Saul vertelt het verhaal van de relatie tussen de Israëlische koning Saul en zijn opvolger David. Concerto Köln speelt de symfonie uit dat oratorium. In Saul, Saul, was verfolgst du mich? van Heinrich Schütz horen we hoe Saulus aangesproken wordt door Jezus. Het Monteverdi Choir en het Orchestre Révolutionnaire et Romantique staan onder leiding van Sir John Eliot Gardiner. Tenor Marco Beasley zingt ook uit Jonas, een oratorium van Giacomo Carissimi. Organist Bernard Foccroule brengt ons in het eerste uur helemaal in hogere sferen, met het magistrale toccata en fuga in d klein van Johann Sebastian Bach, een van de meest indrukwekkende orgelwerken ooit geschreven. 

Het tweede uur wijden we bijna helemaal aan de Grote Mis in c klein van Mozart. Hij beloofde zijn verloofde Constanze dat hij een mis aan haar zou opdragen, zij zou ook de sopraansolo gezongen hebben tijdens de première. Maar de mis raakte - om onduidelijke redenen nooit af. Greet Van 't Veld koos voor een opname uit 2005, met solisten Sandrine Piau, Anne-Lise Sollied, Paul Agnew en Frédéric Caton, met het Kamerkoor Accentus en La Chambre Philharmonique onder leiding van Emmanuel Krivine. 

Iedereen Klassiek

Loopt u soms verloren in de wijde wereld van de klassieke muziek of bent u wel geïnteresseerd maar weet u niet waar te beginnen? Of walst u gewoon graag door de kamer op dat ene onovertroffen ballet? Dan is Iedereen Klassiek voor u geknipt. Maar ook wie verbluffende ontdekkingen wil doen in het minder bekende repertoire moet zeker luisteren. Iedereen welkom in Iedereen Klassiek!

Presentatie: Tom Verheyden

Samenstelling: Greet Van 't veld

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via iedereenklassiek@klara.be

Elke zondag, telkens van 14 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien zijn de uitzendingen nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.