Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pass(i)e Partout! Johannes en Mattheus in topvorm

Pass(i)e Partout! Johannes en Mattheus in topvorm Klassieke muziek, CD

Pichon dirigeert de Mattheuspassie

Wie?

Sir John Eliot Gardiner en Raphael Pichon komen met heel uiteenlopende interpretaties van de passies van Bach 

Wat?

De nieuwste opnames van zowel de Johnannes- als de Mattheuspassie van Johann Sebastian Bach 

Waarom?

In aanloop naar het feest van Pasen pakken elk jaar opnieuw dirigenten en ensembles uit met de grootse religieuze muziek van Bach. Voor sommigen - zowel bij luisteraars als uitvoerders - een muzikale mijlpaal en cultureel erfgoed, voor anderen een statement en een beleving van een persoonlijk geloof. 

Sir John Eliot Gardiner heeft al een heel leven met de muziek van Bach achter de rug. Volgend jaar wordt hij 80. Maar zijn Johannespassie is niet die van een oude man. Het is een live-opname, en dat mag je letterlijk nemen. Een uiterst levendige ervaring, van bij de eerste noot. Gardiner kiest in de koorpassages en koralen voor extreme expressiviteit en een baslijn die doet daveren. De solisten zijn bij hem ondergeschikt aan het geheel, dus geen sterren, geen voetstuk, maar dienstbaarheid aan het geheel, aan de tekst, aan het drama. Nick Pritchard is de uitstekende evangelist, de rode draad, de man die je zonder moeite gelooft. 

Deze Johannespassie klinkt soms huiveringwekkend, dan weer stil en troostvol, maar is vooral een heel persoonlijk statement van Gardiner. Niet naar ieders smaak, zonder twijfel, maar een ervaring die je niet snel vergeet. 

Raphaël Pichon is een van de boeiendste Bach-dirigenten van de jonge generatie. De Parijzenaar is nog geen 40, zong als knaap al in koren, is contratenor, maar oogst vandaag toch vooral lof als dirigent van z'n eigen ensemble Pygmalion. De weg naar de Mattheuspassie was voor hem lang en intens, en dat was ook de bedoeling. Eerst jaar na jaar de passie in concert dirigeren, en dan pas opnemen. Met de musici op wie hij blindelings kan vertrouwen. Collega's die je meteen begrijpen, ook en vooral muzikaal. In de Mattheuspassie is de evangelist de drager van het drama. Met Julian Prégardien is die partij in handen van een gevoelige zanger met een timbre dat kracht en verzoening in zich draagt. En vooral warme oprechtheid. Geen enkele solist stelt teleur. Met Lucile Richardot, Hana Blažiková, Sabine Devieilhe, Reinoud Van Mechelen, Christian Immler en Stéphane Degout horen we de mooiste Bach-stemmen van dit moment. Integere vocalisten die beseffen dat ze de dienaars zijn van een tijdloos verhaal over liefde en verraad, opoffering en daadkracht. 

Een Mattheuspassie die zonder moeite naast de allegrootste vertolkingen kan staan. Eerlijk musiceren, wars van overdrijvingen en muziekwetenschappelijke statements. Een passie voor onze tijd. 

Mark Janssens 

 

Praktisch 

Johann Sebastian Bach - Johannespassie met Nick Pritchard (Evangelist), William Thomas (Christus), Alex Ashworth (Pilatus), Julia Doyle (soprano), Alexander Chance (countertenor), Peter Davoren (tenor) English Baroque Soloists, Monteverdi Choir, Sir John Eliot Gardiner; DG 00028948618224

Johann Sebastian Bach - Mattheuspassie met Julian Prégardien (Evangelist), Stéphane Degout (Christus), Sabine Devieilhe & Hana Blažiková (sopranos), Lucile Richardot (mezzo), Tim Mead (countertenor), Reinoud Van Mechelen & Emiliano Gonzalez Toro (tenors), Christian Immler (bass-baritone); Pygmalion, Raphaël Pichon; Harmonia Mundi France HMM90269193