Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nu op Klara:

Passiereeks in Espresso

Passiereeks in EspressoKunst & Cultuur

Zondag is het Pasen, dat betekent dat u in de loop van deze Goede Week zowat elke dag naar een andere Passie-uitvoering kan gaan luisteren. Espresso zocht 5 mensen op uit het Vlaamse muziekleven die het rond deze tijd van het jaar gewoonlijk bijzonder druk hebben met het uitvoeren van passies, lamentaties, passiecantates, enzomeer.
Foto van Reinoud Van Mechelen

Reinoud Van Mechelen. Foto (c) Senne van der Ven

Ze kiezen hun favoriete fragment uit het rijke repertoire dat de Goede Week biedt en laten u meeluisteren naar wat hen elke keer weer zo ontroert.

MAANDAG 10 APRIL:
Tenor Reinoud Van Mechelen. Hij kiest voor een fragment uit ‘Méditations pour le carême’ van Marc-Antoine Charpentier. Hij zingt mee in de uitvoering van de Mattheuspassie door Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe (o.a. op 7/4 in deSingel in Antwerpen en op 11/4 in de St-Romboutskathedraal in Mechelen).

DINSDAG 11 APRIL:
Sopraan Amaryllis Dieltiens. Voor haar is ‘Maddalena ai piedi di Cristo’ van Antonio Caldara het meest adembenemende passiestuk. Zij zingt mee in de uitvoering van de Mattheuspassie van J.S.Bach door de Gentse Oratoriumvereniging o.l.v. Raf Vandermeulen en Jan Vuye (op 9 april in Hamme en op 11 april in de St-Pieterskerk in Gent) en ook in het Stabat Mater van Pergolesi door Capriola di Gioia (van 18-22 april in Brugge)

WOENSDAG 12 APRIL:
Dirigent Erik Van Nevel maakte enkele jaren geleden met zijn ensemble Currende een zeldzame opname van de lamentaties van de Portugese componist João Lourenço Rebelo. Voor hem verklankt deze muziek het sterkst de bitterheid van het lijden. Hij dirigeerde onlangs het Passieconcert van Heinrich Schütz door het LUCA Kamerkoor en Atelier Oude Muziek (19/3)

DONDERDAG 13 APRIL:
Organist Bart Jacobs speelt mee op de recentste CD van Vox Luminis met motetten uit de tijd van Luther. Hij kiest een fragment daaruit. Hij voert deze muziek ook uit op 17 april in Schmalkalden (Duitsland).

VRIJDAG 14 APRIL:
Het is uiteindelijk hoboïst Marcel Ponseele die dan toch een fragment uit de Mattheuspassie van J.S.Bach uitkiest. De aria ‘Am Abend, da es kühle war’ ontroert hem na 40 jaar uitvoeren nog steeds. Hij speelt ook mee met de uitvoering van de Mattheuspassie door Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe (o.a. op 7/4 in deSingel in Antwerpen en op 11/4 in de St-Romboutskathedraal in Mechelen).

Elke ochtend tijdens de Goede Week (van 10-14 april) rond 7.15 uur

Het passiefragment van Reinoud Van Mechelen
Het passiefragment van Amaryllis Dieltiens
Het passiefragment van Erik Van Nevel
Het passiefragment van Bart Jacobs
Het passiefragment van Marcel Ponseele

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek, samen met Cara of Sieglinde, wat Klara vandaag voor u in petto heeft. 

Presentatie: Cara Van der Auwera / Sieglinde Michiel

Samenstelling: Els Van Hoof

Contact: espresso@klara.be