Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pat Donnez keert Utopia van Thomas More binnenstebuiten

Pat Donnez keert Utopia van Thomas More binnenstebuitenBlijf verwonderd!

Precies vijfhonderd jaar geleden verscheen Utopia van Thomas More. De ondertitel luidde: ‘Een gouden boekje, niet minder heilzaam dan grappig, over de ideale republiek en over het nieuwe eiland Utopia’.
Fotocollage Pat Donnez / Thomas More

Fotocollage (c) Geert Van Hoeymissen

In nauwelijks 170 pagina’s passeert de even wonderbaarlijke als hoogstpersoonlijke droomwereld. Een gefantaseerde, ideale eilandstaat.

More was een kampioen van het humanisme. Niet voor één gat te vangen, veelzijdig, moedig en visionair. In zijn sprankelende en ironische stijl beschrijft hij een ideale samenleving en veel van de ideeën die hij te berde bracht, komen vandaag nog altijd verrassend hedendaags over.

Klara mag deze verjaardag niet zomaar laten passeren. In vier afleveringen keren Pat Donnez en zijn gasten de Utopia binnenstebuiten. Ze proberen te achterhalen wat wij er vandaag nog uit en van kunnen leren.

Maandag 31 oktober. Ethiek en politiek.
Hoe organiseer je een samenleving volgens de Utopia van Thomas More?

Met Jan Papy, hoogleraar Latijnse taal-en letterkunde aan de KUL en auteur David Van Reybrouck. Hij had enkele jaren terug de euvele moed om te experimenteren met een nieuwe vorm van democratie, de G-1000, waarna hij zijn onderzoek naar een gepaste vorm voor de democratie gestaag verderzette.

Dinsdag 1 november. Dood & religie.
In zijn ‘Utopia’ beschreef Thomas More hoe de Utopianen omgingen met de dood en met het geloof. Ook hier komt Thomas More op de proppen met verrassende ideeën.

Met historicus en theoloog Hans Geybels en arts Marc Cosyns, die al jaren strijd voor de emancipatie van de patiënt en een grote pleitbezorger is voor het toelaten van euthanasie.

Woensdag 2 november. Werk & economie.
Utopia is de ideale staat, maar het is geen luilekkerland: de gebraden kippetjes komen de inwoners niet in de mond gevlogen.

Met Erik De Bom (KUL) die zich toelegt op het bestuderen van de tradities van het humanisme en Ignaas Devisch (UGent), hoogleraar ethiek en medische filosofie.

Donderdag 3 november. La vie privée.
Wat zegt Thomas Mores Utopia over seks, man-vrouw-verhoudingen en het huwelijk?

Met Jonas Roelens (UGent) die onderzoek doet naar ‘sodomie’ en genderspecialiste Anaïs Van Ertvelde (Universiteit Leiden).

Utopia... and more

Een radioserie van Pat Donnez, van maandag 31 oktober tot en met donderdag 3 november, telkens van 17u tot 18u