Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Patrice Toye over Muidhond

Patrice Toye over MuidhondKunst & Cultuur

Bijna weekend! Het gaat regenen, dus het perfecte excuus om naar de cinema te gaan. Ideaal, want Patrice Toye’s vierde langspeelfilm speelt in alle zalen. Muidhond vertelt het verhaal van Jonathan die worstelt met zijn pedofiele gevoelens. Toye kwam langs bij Greet Samyn tijdens Espresso: “Ik hoop dat mensen gaan kijken en dat ze niet te bang zijn voor het onderwerp. Er zit ook schoonheid in de film.”
Afbeelding van Greet Samyn en Patrice Toye© Klara

Greet Samyn en Patrice Toye

Een Muidhond is een soort karper. “Een vis waar een hele mythologie aankleeft”, ligt Toye toe. “Hij wordt doktersvis genoemd, omdat hij een soort Aloë vera, een plant tegen ziektes en kwalen, rond zijn schubben heeft. Hierdoor zwemmen gewonde vissen tegen hem aan om sneller te genezen. De vis is in die zin een beetje een troost voor Jonathan. Hij hoopt stiekem dat de vis ook hem zal genezen, maar dat is een beetje ijdele hoop. De film gaat over dat levenslange gevecht tegen je eigen identiteit."

Voor mij was het belangrijk om de empathie rond Jonathan te verwezenlijken bij de kijker en niet enkel zijn donkere kant te laten zien
Patrice Toye

Heftig thema

Toye belicht in al haar films gevoelige thema’s. In Rosie pakt ze armoede op een bijzondere manier aan en in Little Black Spiders staan tienerzwangerschappen centraal. “Ik vind het mijn taak om delicate en maatschappelijk urgente thema’s van een andere kant te durven bekijken”, zegt Toye. “Anno 2020 is het woord pedofilie gelijk aan het grootste monster op aarde.” Via het boek van Inge Schilperoord heeft Toye beseft dat een pedofiel niet hetzelfde is als een kindermisbruiker. “Pedofilie is een containerbegrip geworden. Er zijn veel jonge mensen die met die geaardheid geboren zijn, maar die nooit iets mis willen doen. Ze zouden graag willen praten over hun probleem, maar dat durven ze niet omdat wij hen allemaal stigmatiseren en isoleren. Het zou dus heel fijn en belangrijk zijn als we wat genuanceerder kunnen nadenken over pedofilie.”

Fijne crew

Toye genoot duidelijk van het hele maakproces van de film: “Het is vreemd om te zeggen, maar we hebben een fijne tijd gehad met een kleine crew waar veel onderling vertrouwen zat. Het onderwerp was natuurlijk zeer beladen en daar hebben we op voorhand uitvoerig over gesproken. We hebben de grenzen afgetast en ervoor gezorgd dat het verhaal ook waardig blijft. Ik wilde op geen enkel moment iets doen waar bijvoorbeeld slachtoffers problemen mee zouden hebben.” Tijmen Govaerts neemt de rol van Jonathan op zich. “Tijmen is uniek en een groot talent, maar net zo uitzonderlijk is Julia Brown die het buurmeisje Elke speelt. Ze maken er iets heel natuurlijks van. Het was zalig om met hen te werken”, aldus Toye.

Patrice Toye over Muidhond

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.