Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Paul Demets wint Paul Snoekprijs

Paul Demets wint Paul SnoekprijsKunst & Cultuur

Zondag mocht Paul Demets de Paul Snoekprijs in ontvangst nemen voor zijn bundel ‘De landsheer van de Lethe’. Met deze driejaarlijkse prijs bekroont de stad Sint-Niklaas de beste Nederlandstalige poëziebundel en brengt zo hulde aan ‘hun’ befaamde dichter Paul Snoek, geboren in Sint-Niklaas.
© Florian Van Eenoo Photonews/Photo News

Paul Demets mocht gisteren de Paul Snoekprijs ontvangen

Paul Demets schreef ‘De landsheer van de Lethe’ in de jaren negentig. Zijn dochter werd geboren met een ernstig hartprobleem en moest als baby een openhartoperatie ondergaan. De dichter haalde in deze periode troost uit het werk van Leon Spilliaert, de Oostendse kunstenaar die veel schilderijen maakte van de zee. In zijn bundel smelt Demets deze schilderijen samen met zijn eigen levensverhaal, zo werden de zee en de getijden een leidraad in de gedichten.

De bundel werd pas vorig jaar gepubliceerd. Paul Demets: "Ik heb gewacht tot vorig jaar om de bundel te publiceren, tot mijn dochter volwassen was en haar goedkeuring kon geven om de gedichten het licht te laten zien."

Deze persoonlijke bundel raakte ook de jury van de Paul Snoekprijs. “Deze poëzie brengt geen geruststellende huiselijkheid maar ze dwingt de lezer tot een diepgaande confrontatie met de ander, met zichzelf, en uiteindelijk ook met de taal. Net daardoor wordt waardevolle poëzie ondraaglijk maar ook onweerstaanbaar”, schrijven ze in het juryrapport.

Paul Demets mag zich nu voor drie jaar winnaar van de Paul Snoekprijs noemen en krijgt een geldbedrag van 4000 euro.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.