Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Paul Dujardin na 18 jaar niet langer directeur van Bozar

Paul Dujardin na 18 jaar niet langer directeur van BozarKunst & Cultuur

Paul Dujardin is niet langer directeur van kunstencentrum Bozar in Brussel. Dat heeft de raad van bestuur vorige vrijdag beslist nadat zowel het personeel als minister van Federale Culturele Instellingen Sophie Wilmès (MR) het vertrouwen in hem hadden opgezegd. Dujardin blijft wel nog aan boord en zal zich onder andere bezighouden met de Europese relaties van het kunstencentrum. Dat schrijft De Tijd.
Paul Dujardin

Paul Dujardin op het dak van Bozar, waar enkele weken geleden nog een brand ontstond

Aan het mandaat van Dujardin komt na 18 jaar een einde. De raad van bestuur erkent het werk dat de voormalige directeur heeft geleverd in een persbericht en is dankbaar "voor de uitzonderlijke erfenis waarop zijn opvolger zal kunnen voortbouwen". Toch leefde Dujardin al jaren op gespannen voet met zijn personeel, dat tot twee keer toe een motie van wantrouwen tegen hem indiende. Zo was er onder andere grote onvrede over zijn autoritaire manier van besturen.

Dat weerhield Dujardin er niet van om zich in 2019 kandidaat te stellen voor een vierde ambtstermijn. Door de regeringscrisis liep de procedure echter vertraging op, waardoor hij ad interim aanbleef. Wilmès schoof uiteindelijk de Zwitser Christian Longchamp voor als tegenkandidaat, maar de socialisten stelden hun veto waardoor enkel Dujardin overbleef. Het vertrouwen in hem was zo zeer geschonden dat Wilmès de samenwerking met hem opzegde.

Operationeel directeur, Albert Wastiaux, vervangt Dujardin tijdelijk als voorzitter van het directiecomité tot er een nieuwe directeur kan worden aangesteld. HR-manager Ignace De Breuck vervangt hem in het directiecomité.

Dujardin blijft wel nog zeker tot het einde van dit jaar aan boord bij Bozar en zal zich onder andere toeleggen op de Europese relaties van het kunstencentrum. Daarnaast mag hij ook de 100ste verjaardag van Bozar, op 3 maart 2022, voorbereiden.

Bron: VRT NWS.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.