Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Paul Dujardin: "Zalen Bozar komende maanden zeker niet bruikbaar"

Paul Dujardin: "Zalen Bozar komende maanden zeker niet bruikbaar"Blijf verwonderd!

Maandag namiddag ontstond er brand op het dak van het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten Bozar. Volgens de brandweer woedde het vuur niet boven een zaal waarin zich kunstwerken bevinden, toch kan de schade enorm zijn.
© VRT rr

Dakbrand Bozar

Rond 4 uur in de namiddag is er brand uitgebroken op het dak van het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, beter bekend als het Kunstencentrum Bozar. Ondertussen is het vuur onder controle.

"Er blijven nog twee kleine vuurhaardjes over die nu geblust worden en dan is alles geblust", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "We zijn wel nog enkele uren bezig om de dakbedekking te verwijderen zodat het vuur niet heropflakkert. We zullen ook een groot deel van het bluswater dat in het gebouw is gesijpeld, al wegpompen. Later op de avond komt een privé-bedrijf het overige water wegpompen en het dak beschermen met zeilen."

"Het gedeelte van het dak waar de brand woedde, bevindt zich niet boven een zaal waarin zich kunstwerken bevinden, dus dat is alvast goed nieuws." voegt hij er nog aan toe. Toch zou de schade enorm kunnen blijken, zegt VRT-journalist Ann De Bie: "Aan de platte daken van het gebouw worden renovatiewerken uitgevoerd, en wellicht is er in de koelinstallaties iets misgelopen. Het vuur heeft zich verspreid in de ruimtes onder het dak."

Ann De Bie: "Paul Dujardin, de directeur van Bozar, hoopt dat de concertzaal, de prachtige Henri Leboeuf-zaal, gevrijwaard is. Er liep ook een tentoonstelling met originele partituren van Beethoven: de directeur maakte zich sterk dat ook die gevrijwaard zullen worden. Maar hoe groot de schade echt gaat zijn, dat zal pas morgen duidelijk worden, als de mensen van het museum in de zalen kunnen gaan kijken."

De architecte van de renovatiewerken aan de Bozar, Barbara Van der Wee, vreest dat de schade ernstig kan zijn: "Die daken zijn ook deels in glas, en daaronder heb je glazen plafonds. Dus er is waarschijnlijk waterschade in de zalen. En ook de daken op zich zijn waarschijnlijk beschadigd. Ik voel toch wel dat het heel ernstig is."

Volgens Paul Dujardin zijn door de enorme water- en brandschade de tentoonstellingszalen de komende maanden niet bruikbaar. De concertzaal blijkt meer of minder gespaard te zijn gebleven, alleen het orgel moet waarschijnlijk terug gerestaureerd worden. Ook de originele parituren in de Beethovententoonstelling zijn gered.

Bozar blijft door de dakbrand van maandag zeker een week gesloten, alvast tot en met maandag 25 januari. Het kunstencentrum doet er alles aan om de concertzaal klaar te maken voor de Koningin Elisabethwedstrijd in mei. Ook de tentoonstellingen rondom David Hockney en 100 jaar Roger Raveel gaan vooralsnog door.

Meer nieuws over de brand vind je op VRT NWS

19-01-2021 Paul Dujardin

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.