Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Paul Lewis en het testament voor piano van Brahms

Paul Lewis en het testament voor piano van BrahmsKlassieke muziek, CD

Paul Lewis: een van de mooiste Brahms-recitals van de laatste jaren

Wie?

In mei viert de Engelse pianist Paul Lewis zijn 50e verjaardag. Je kan geen enkele zwakke schakel vinden in de omvangrijke discografie (o.a. Schubert, Beethoven, Liszt en Weber) van deze oud-leerling van Alfred Brendel. Het tegendeel is waar: bij elke nieuwe uitgave lost Paul Lewis moeiteloos de hoge verwachtingen in.

Wat?

De twintig stukken op deze harmonia mundi-cd, de opusnummers 116 t.e.m.119, vormen het schitterende pianistieke testament van Johannes Brahms. Hij componeerde ze in Ischl, tijdens de zomervakanties van 1892 en 1893. Anders dan zijn conflictrijke en woelige symfonieën, zijn dit intieme ontboezemingen van een ouder wordende componist; werken vol pijn en sereniteit, hoop en aanvaarding. Brahms stuurde de voltooide manuscripten naar zijn goede vriendin Clara Schumann, en zij noemde ze “onsterfelijke meesterwerken”.

Waarom?

Paul Lewis toont zich hier een uitstekend Brahms-vertolker: er is, waar nodig, kracht, intensiteit of innigheid, en door zijn grote technische beheersing slaagt Lewis er ook moeiteloos in om elk stuk de juiste kleur, sfeer en stemming mee te geven. Voeg daar de mooie, sonore opname aan toe, en je hebt een van de mooiste Brahms-recitals van de laatste jaren.

- Bart Tijskens

Praktisch?

Titel: Brahms – Late Pianoworks Opp.116-119
Uitvoerder: Paul Lewis (piano)
Label: harmonia mundi
Catalogusnummer: HMM-902365