Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pavel Kolesnikov - Louis Couperin

Pavel Kolesnikov - Louis CouperinKlassieke muziek, CD

Uitvoerder: Pavel Kolesnikov, piano. Label: Hyperion CDA68224.
Hoes van de Couperin-cd van Pavel Kolesnikov

Pavel Kolesnikov in klavierwerken van Louis Couperin

Programma: Louis Couperin: Suites in d, g en A – Allemande grave in F – Chaconnes in F, g en fis – Tombeau de Mr de Blancrocher.

De pianist op deze nieuwe Hyperion-cd, Pavel Kolesnikov, woont momenteel in Londen, maar 29 jaar geleden werd hij in Siberië geboren, in een familie van wetenschappers. Tien jaar lang speelde hij viool én piano, voordat hij zich definitief op de piano toelegde. Daarna ging hij studeren aan het conservatorium van Moskou, aan het Londense Royal College of Music en ook in Brussel, bij Maria Joao Pires, aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Kolesnikov blonk uit op verschillende pianowedstrijden en al snel werd hij opgepikt door de grote concerthuizen. Bij zijn debuut in de Londense Wigmore Hall in januari 2014, kreeg hij van The Daily Telegraph een zeldzame vijfsterrenrecensie, en ze spraken daar van “een van de meest memorabele muzikale gebeurtenissen die Londen in lange tijd had meegemaakt.” Zijn debuut-cd, ook bij Hyperion, met de seizoenen van Tsjaikofski, kreeg unaniem lovende kritieken; zijn tweede cd, met mazurka’s van Chopin, won o.a. een Diapason d’or en een Gramophone award. In mei 2018 was hij nog te gast bij het Symfonieorkest Vlaanderen, waarmee hij concerten van Beethoven uitvoerde.


Pavel Kolesnikov is een bijzondere jongeman en artiest, die gelooft dat de verschillende kunstvormen het best samen, in onderlinge uitwisseling kunnen worden beleefd, i.p.v. geïsoleerd en gescheiden. Hijzelf is vooral geïnteresseerd in de schilderkunst en de fotografie, maar ook in mode en… parfumerie. Kolesnikov is een fanatiek verzamelaar van parfums, en enkele van de waardevolle stukken in zijn collectie dateren zelfs van het begin van de 20e eeuw!


Voor deze nieuwe cd gaat Kolesnikov, met de klaviermuziek van Louis Couperin (1626-1661), een heel eind terug in de tijd, naar de volle 17e eeuw. Deze Franse componist, klavecinist, organist en gambist was, na zijn beroemde neef François, de bekendste telg van de Couperin-dynastie, en een van de grootste componisten van klaviermuziek van de 17e eeuw. Ongeveer 200 van zijn composities blijven bewaard, en het grootste deel daarvan (zo’n 122) is geschreven voor het klavecimbel. In een carrière die amper 10 jaar duurde introduceerde Couperin in de suite, waarvan er op deze cd drie zijn opgenomen, nieuwe dansen en vormen. En op een even vernieuwende wijze combineerde hij in zijn muziek stoutmoedige harmonieën met een robuust contrapunt. Zo baande hij de weg voor de volgende generatie van Franse componisten, waaronder ook zijn neef François.


Pavel Kolesnikov is een echte dichter-filosoof aan de piano. Hij heeft het zichzelf met dit repertoire niet bepaald gemakkelijk gemaakt: van alle muziek die oorspronkelijk voor het klavecimbel is geschreven, is die van Louis Couperin misschien wel het moeilijkst op de piano uit te voeren. Opvallend is de keuze van Kolesnikov voor een Yamaha-vleugel, een instrument met een omfloerste en intieme klank. En dat geluid past perfect bij de aanpak van Kolesnikov die er, door zijn gevoeligheid, verbeelding en muzikale intelligentie in slaagt om deze klaviermuziek uit de 17e eeuw een moderne, universele en tijdloze kwaliteit te geven, iets waardoor de discussie over oude instrumenten of niet helemaal overbodig wordt. Hij maakt hier m.a.w. grote kunst.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel