Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pelgrim Langs Tinker Creek, Annie Dillard

Pelgrim Langs Tinker Creek, Annie DillardKunst & Cultuur

Dit jaar kwam er een Nederlandse vertaling van deze klassieker uit 1974. De toen 29-jarige Annie Dillard won er de Pulitzer prize mee. Het literaire verslag van een jaarlang zwerven door de afgelegen vallei van de Tinker Creek rivier.

Pelgrim langs Tinker Creek

Bijna dagelijks zwerft Dillard langs de oevers van Tinker Creek, waar ze de vier seizoenen meemaakt. 

'Vandaag is zo'n schitterende half bewolkte januaridag, als het licht een onverwacht stukje landschap uitkiest en in een gouden gloed hult tot de schaduw het wegvaagt. Je voelt je bruisen van leven. Je neemt reuzenpassen, probeert de kromming van de aarde tussen je schreden te voelen.' 

Ze is zowel scherp observator, als ontdekkingsreiziger. De ene keer zoomt ze in op een prachtig detail van een plant of insect, en andere keren kijkt ze als door een telecoop naar de sterrenhemel en het uitspansel; dat tegelijk verwondert en angst aanjaagt. Ze confronteert de lezer met het mysterie, de schoonheid én de wreedheid van de natuur (en het leven) en met het feit dat wij daar deel van uitmaken.

'..de omgeving verkennen, het landschap beschouwen, en althans trachten te ontdekken, zo niet waarom we op aarde neergepoot zijn, dan toch tenminste wààr.'

Pelgrim langs Tinker Creek, Annie Dillard, Uitgeverij Atlas Contact.

 

Greet Van Thienen over Annie Dillard
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.