Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pentadox wint Jong Jazztalent Gent 2018

Pentadox wint Jong Jazztalent Gent 2018Jazz

Gent Jazz Festival maakte op zondag 1 juli op de Main Stage de winnaar van Jong Jazztalent Gent 2018 bekend. Jazztrio Pentadox met saxofonist Sylvain Debaisieux, pianist Bram De Looze en drummer Samuel Ber wint de wedstrijd en mag een jaar lang in nauw overleg met de festivalorganisatie en een budget van 10.000 euro aan zijn ingediende project werken!

Pentadox

De winnaar van Jong Jazztalent Gent 2018 is dus gekend: Pentadox. Deze Belgische hedendaagse jazzband die bestaat uit Sylvain Debaisieux (tenorsaxofonist), Bram De Looze (piano) en Samuel Ber (drums) mixt intuïtie met ratio. Elke track is als een bordspel, met z’n eigen regels, melodieën, ritmes en een eigenzinnige filosofie. Voor hun project willen ze hun trio uitbreiden en artiesten in residentie uitnodigen. Onder andere trombonist Georg Lewis helpt hen hun “band vocabulary” uitbreiden. Een eerste stap naar een latere albumrelease.

Jong Jazztalent Gent ging voor de 18de keer op zoek naar getalenteerde jazzbands met een bijzonder en ambitieus project. Uit de 25 inzendingen koos de jury, bestaande uit een groep professionelen uit de sector, de band die zichzelf het Jong Jazztalent van België mag noemen. Beloning? Een podiumplek op de Main Stage van Gent Jazz Festival 2019, professioneel advies, studiotijd en een jaar lang de tijd om het ingediende project uit te werken met een geldsom van € 10.000.

Jong Jazztalent Gent is een initiatief van Brouwerij Duvel Moortgat en Gent Jazz Festival, met de steun van het Vi.be-platform van Poppunt.

En hoe zit het met de winnaars van vorig jaar?

Steiger, dat zijn Gilles Vandecaveye (toetsen), Kobe Boon (bas) en Simon Raman (drums). In de loop van het jaar werkten ze aan hun project #LOCATIONS. De drie muzikanten treden in gesprek via zelfgeschreven composities en vrije improvisaties. Hun uiteenlopende invloeden vormen samen met hun gezamenlijke jazzachtergrond de unieke sound van de band. Steiger nam in de loop van het jaar zeven verschillende nummers op zeven verschillende locaties op en verwerkt die omgevingen via soundscapes in hun livenummers. Op 1 juli openen ze hiermee de tweede dag van Gent Jazz Festival.

Deze zomer ook nog te zien op Jazz Middelheim, daarna release van hun volgend CD/LP bij SDBAN die hand in hand gaat met een tournee doorheen de Benelux.

Praktische informatie

www.gentjazz.com

All that jazz

In All That Jazz laten we iedere dag tussen tien en elf de muziek spreken en vertoeven we in het gezelschap van de meest legendarische jazzhelden. U krijgt de beste momenten uit hun carrière aangevuld met schitterende liveopnames. Leun achterover en laat u onderdompelen in de broeierige, nachtelijke sferen van een echte jazzclub. De hele zomer lang, van maandag tot en met zaterdag om 22 uur.

Samenstelling: Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via jazz@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag, telkens van 22 tot 23 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien zijn de uitzendingen nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.