Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Percussionist Tom De Cock speelt Drumming en dirigeert The Unanswered Question

Percussionist Tom De Cock speelt Drumming en dirigeert The Unanswered QuestionBlijf verwonderd!

Van 7 tot 14 november loopt in het concertgebouw van Brugge de topstukweek rond wat Tom De Cock een van de grootste referentiewerken voor percussie noemt: Drumming van Steve Reich. Naast twee concerten van Drumming speelt het Ictus Ensemble nog het slotconcert van die week, The Unanswered Question, met het Brussels Philarmonic. Tom De Cock dirigeert deze samenwerking en speelt zelf mee in Drumming. Hij is te gast bij Olav Grondelaers in Music Matters op 10 november.
Bruno Bonansea

Tom De Cock

Na begonnen te zijn als vast lid bij Ictus en solist slagwerk bij Brussels Philharmonic, groeide Tom De Cock uit tot gelegenheidsdirigent. Hij dirigeert zo bijvoorbeeld deze twee orkesten op 13 november in The Unanswered Question, een concert dat zijn naam verleend aan het gelijknamige werk van Charles Ives. Deze samenwerking kadert binnen de topstukkenweek van het Concertgebouw van Brugge rond Drumming van Steve Reich.

 

Drumming

In elke topstukkenweek bouwt het concertgebouw een weekprogramma op met lezingen, cursussen, workshops, tentoonstellingen en uiteraard ook concerten. Drumming is een scharnierwerk uit het oeuvre van Reich en moet je volgens het concertgebouw minstens een keer in je leven live gezien en gehoord hebben. Dit werk behoort al van rond de eeuwwisseling tot het standaardrepertoire van Ictus. Anne Teresa De Keersmaeker en Rosas, waar Ictus een lange geschiedenis mee heeft, voorzien deze uitvoering van Drumming van dans.

The Unanswered Question

Het slotconcert van deze topstukkenweek is The Unanswered Question. Tom De Cock dirigeert hier vier minimalistische werken, waaronder twee van Steve Reich: Proverb en diens absolute meesterwerk Tehillim. Verder voeren ze ook nog The Sinking of the Titanic op van Gavin Bryars en The Unanswered Question van Charles Ives, de vader van de Amerikaanse muziek. Tom zijn liefde voor werken van de 20e en 21e eeuw komt in dit programma helemaal tot uiting.

Voor meer info en tickets voor de topstukkenweek, met de concerten van Drumming en The Unanswered Question, kan u hier terecht. Ictus speelt Drumming later nog in La Villette in Parijs en in het Kaaitheater in Brussel.

Herbeluister het gesprek met Tom De Cock in Music Matters hieronder.

10/11/2021 Tom De Cock over 'Drumming' in Music Matters

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.