Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Peter Lindbergh (1944-2019), de ontdekker van het supermodel

Peter Lindbergh (1944-2019), de ontdekker van het supermodelBlijf verwonderd!

De beroemde Duitse modefotograaf Peter Lindbergh stierf eerder deze week. Hij fotografeerde heel wat topmodellen, Hollywoodsterren, royalties, ... maar hij slaagde erin om hen altijd heel menselijk te portretteren. Ingrid Deuss heeft een fotogalerij in Antwerpen en volgt al sinds haar studententijd het werk van Lindbergh. Ze vertelde vanmorgen in Espresso wat zijn foto's zo uitzonderlijk maken.
Vogue cover uit 1990 met enkele piepjonge topmodellen© Peter Lindbergh

Vogue cover uit 1990 met de piepjonge modellen Naomi Campbell, Linda Evangelista, Cindy Crawford, Christie Turlington en Tatjana Patitz.

Een van de meest invloedrijke modefotografen van zijn tijd. Zo wordt Peter Lindbergh, geboren als Peter Brodbeck, omschreven. Hij werd ingehuurd door de grootste modebladen zoals Vogue, Elle, Harper's Bazaar en Vanity Fair. Hij legde modellen op de gevoelige plaat voor de belangrijkste modehuizen en was verantwoordelijk voor de foto's in drie edities van de Pirelli-kalender. Lindbergh mag zich dan ook de auteur noemen van een van de meest iconische foto's en covers in het modewereldje.

Nieuw vrouwenbeeld
Lindbergh hield niet van "fake". Hij stond erop om de kleine "imperfecties" te tonen van wie voor zijn lens stond en gruwde zelf van Photoshop. Hij fotografeerde zijn modellen als zelfbewuste vrouwen en zette hun natuurlijke schoonheid in de verf.

Naar Lindbergh wordt ook weleens verwezen als de ontdekker van de supermodellen. De fotograaf was een van de eersten die een resem vrouwen voor zijn lens zette, die in de jaren negentig zouden uitgroeien tot supermodellen zoals Naomi Campbell, Linda Evangelista, Cindy Crawford en Christy Turlington. Volgens Lindbergh zelf was het de fameuze Anna Wintour, hoofdredactrice van Vogue, die voor een definitieve doorbraak zorgde in zijn carrière.

Laatste opdrachten
De dood van de iconische fotograaf lijkt onverwacht te zijn gekomen. De afgelopen maanden was Lindbergh nog volop aan het werk. Hij hield nog verschillende fotoshoots met onder meer de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Die foto's waren bestemd voor de Britse editie van Vogue met Meghan Markle als gasthoofdredactrice.

(Bron VRTNWS)

Herbeluister hieronder het gesprek met Ingrid Deuss van de Ingrid Deuss Gallery in Antwerpen.

Ingrid Deuss over Peter Lindbergh

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.