Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Peter Van den Ende tekent het hele leven

Peter Van den Ende tekent het hele levenKunst & Cultuur

'De Schepping', 'Het Paradijs' en 'De Hemel' zijn drie verhalen van Bart Moeyaert die nu gebundeld staan in 'Het hele leven'. Met de tekeningen van Peter Van den Ende erbij is deze schepping helemaal af.
Peter Van den Ende, illustratie bij De Schepping© Em. Querido's Uitgeverij BV

Peter Van den Ende, illustratie bij De Schepping

Bart Moeyaert schreef de verhalen tussen 2003 en 2015 in opdracht van het Nederlands Blazersensemble bij bewerkingen van muziek van Haydn: Die Schöpfung, Die Jahreszeiten en Die Sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze.
Terwijl het Nederlands Blazersensemble Haydns muziek rond de teksten spon, bracht Moeyaert de verhalen zelf op het podium. 

De verhalen verschenen eerder ook al in boekvorm maar zijn nu voor het eerst gebundeld. Ze vormen een mooie drie-eenheid, waarvan de eerste twee losjes geïnspireerd zijn op het Bijbelse Genesisverhaal en het slotverhaal op ontroerende wijze de laatste dag beschrijft van een oude man. Het hele leven.
In zijn prachtige, kalme zwart-wit tekeningen heeft tekenaar Peter Van den Ende die eenheid eveneens gevonden en Moeyaerts stijl feilloos verbeeld. Zowel de ontroering, de filosofische mijmering als de laconieke kwinkslag, die zo eigen zijn aan Moeyaert, zijn ook ingebed in de tekeningen.


Vorig jaar debuteerde Van den Ende met de graphic novel Zwerveling. Dat was meteen een schot in de roos. Het boek werd internationaal opgepikt en de Australische tekenaar Shaun Tan loofde het als een “prachtige, minutieus uitgewerkte epische droom”.
Peter Van den Ende geraakte zelf als jongen gefascineerd door de prenten die Edouard Riou en Alphonse Neuville maakte bij de verhalen van Jules Verne. Die fascinatie echoot na in zijn hedendaagse tekeningen en in zijn liefde voor de weergave van weelderige natuur en details.

‘Het hele leven’ van Bart Moeyaert en met illustraties van Peter Van den Ende is een uitgave van Querido en ligt vanaf 18 augustus in de boekhandel.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.