Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Petite Maman, intieme tijdreisfilm

Petite Maman, intieme tijdreisfilmKunst & Cultuur

De Franse regisseuse Céline Scammia ontroert met haar nieuwe film Petite Maman, over de relatie tussen een dochter en haar moeder. In 2019 oogstte Sciamma veel bewondering met het prachtige kostuumdrama Portrait de la jeune fille en feu. “Petite Maman is een heel andere film, met minder grote gevoelens. Het is allemaal nog delicater en kleinschaliger”, vertelt filmrecensent Lieven Trio. Dat kon ook moeilijk anders, want de film werd in volle lockdown gedraaid.
Nelly wordt vriendinnetjes met een meisje dat sprekend op haar lijktPyramide Films

Petite Maman gaat over communicatie tussen generaties, maar dan verteld op een heel originele en poëtische manier.

Petite Maman gaat over Nelly, een meisje van acht dat haar oma heeft verloren. Haar ouders nemen haar mee naar het huis van haar oma, om alles leeg te maken. Lieven Trio: “Terwijl de volwassenen bezig zijn met al die spullen, gaat Nelly spelen in het bos. Daar komt ze een meisje tegen, Marion, dat niet alleen even oud is als zij maar ook nog eens sprekend op haar lijkt. Ze worden vriendinnen en spelen samen. En wat blijkt? Dat meisje is Nelly’s mama toen ze jong was. Haar ‘petite maman’ eigenlijk.”

Petite Maman is dus een tijdreisfilm, maar wel zonder flitsende teletijdmachine. “Petite Maman is gegrond in menselijke gevoelens en eenvoudige acties. Het deed me meer denken aan de Japanse tekenfilms van Hayao Miyazaki zoals My Neighbor Totoro dan aan bekende tijdreisfilms als Back to the Future”, zegt Lieven Trio.

Céline Sciamma is een van de meest interessante en belangrijke filmmakers van de hedendaagse Franse cinema.

“De film toont een situatie die in het echte leven zeer zeldzaam is: het moment waarop een kind en een ouder elkaar echt leren kennen, los van hun hiërarchische relatie. Door het tijdreiselement heft Sciamma de generatiekloof tussen die twee personages op.” Door de moeder als een jong meisje op te voeren, verbeeldt Sciamma letterlijk hoe Nelly voor het eerst beseft dat haar mama ook ooit een kind was.

Petite Maman gaat over communicatie tussen generaties, maar dan verteld op een heel originele en poëtische manier. Het is ook een heel bondige film, van een uur en twaalf minuten. Maar zo voelt het niet, want hij blijft nog lang naspelen in je hoofd.”

Petite Maman speelt vanaf woensdag 30 juni in de cinema.

Herbeluister hier het gesprek met Lieven Trio in Espresso.

Lieven Trio over Petite Maman

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.