Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pharoah Sanders & Louis Cole Big Band laatste headliners 50ste verjaardagseditie Jazz Middelheim

Pharoah Sanders & Louis Cole Big Band laatste headliners 50ste verjaardagseditie Jazz MiddelheimJazz

De affiche van de 50ste verjaardagseditie van Jazz Middelheim is zo goed als rond. Jazzicoon Pharoah Sanders komt erbij als headliner op de eerste dag (15/8), Louis Cole Big Band is de headliner op de dag gecureerd door Lander Gyselinck en Fulco Ottervanger van BeraadGeslagen (17/8).
© Jazz Middelheim

Affiche Jazz Middelheim 50ste editie 2019

Pharoah Sanders & Louis Cole Big Band laatste headliners 50ste verjaardagseditie Jazz Middelheim

Toen Jazz Middelheim in 1969 het daglicht zag, had de Amerikaanse jazzsaxofonist Pharoah Sanders er al een carrière opzitten in de schaduw van John Coltrane, die sterk door Sanders werd beïnvloed. Zijn werk vormt de spirituele basis van de avant-gardejazz, en hij heeft in de loop der jaren ook zijn eigen sonische wereld gevormd waarin zowel de onmetelijke energie van Coltrane als Marokkaanse grooves en stampende R&B vervat zitten.

Op 15/8 staat Pharoah Sanders op Jazz Middelheim met nog vier andere Afro-Amerikaanse jazzlegendes die (ook op sociaal vlak) grenzen hebben verlegd: David Murray, Saul Williams, Ambrose Akinmusire en … Idris Ackamoor, die eveneens zopas aan de affiche is toegevoegd met zijn legendarische band The Pyramids. Noem het space jazz, zeg er afrofuturisme tegen of hou het op een kruising tussen Afro-jazz en funk. Hoe dan ook: Idris Ackamoor & The Pyramids is de uitgelezen band om Jazz Middelheim dit jaar op gang te trappen.

Met de Louis Cole Big Band heeft nu ook zaterdag 17/8 een headliner. Louis Cole, die op handen wordt gedragen door onder meer Quincy Jones en Flying Lotus, maakt superfunky popnummers op zijn MIDI-keyboard over zijn bankrekening en pizza. Voeg daar een uit de kluiten gewassen big band aan toe, en je krijgt de bijzonderste headliner uit de vijftigjarige geschiedenis van Jazz Middelheim.

Idris Ackamoor & The Pyramids, Bombataz en Linus + Økland/Van Heertum/Zach aan de affiche toegevoegd

Zaterdag 17/8 wordt dan ook gecureerd door BeraadGeslagen (Lander Gyselinck & Fulco Ottervanger), die gelijk nog twee andere namen aan de line-up toevoegen: het Brusselse viertal Bombataz (een mix van glitchy hiphop, kitscherige jazzfunk en licht absurdistische synthpop) en het eigenzinnige jazzcombo Linus + Økland / Van Heertum / Zach.

Werden eerder reeds bevestigd voor de 50ste verjaardagseditie van Jazz Middelheim (naast de hierboven vermelde namen): Tribute to Toots Thielemans by Grégoire Maret & Kenny Werner, Nubya Garcia, Charles Lloyd, Joe Lovano Tapestry Trio, WWWater, Enrico Rava, Ragini Trio, Eric Legnini, Benny Sings, Anneleen Boehme, Kenny Werner Quartet, Manuel Hermia, STUFF. en De Beren Gieren.

De ticketverkoop van Jazz Middelheim is reeds gestart. Tickets via jazzmiddelheim.be of bij Fnac.