Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Philippe Herreweghe 70

Philippe Herreweghe 70Klassieke muziek

Verjaardagsconcerten in binnen- en buitenland deze maand. Klara Live was er vier keer bij.
Philippe Herreweghe

Philippe Herreweghe

Op 2 mei werd Philippe Herreweghe 70. Ter gelegenheid van deze verjaardag werd de maestro ook aan het werk gezet : in de loop van de maand mei gaf hij een pak verjaardagsconcerten in binnen- en buitenland. Klara Live nam uit deze reeks vier prachtige concerten op, die uitgezonden worden van 22 tot 25 mei.

Alle ensembles waarmee Philippe Herreweghe een nauwe band heeft komen in deze reeks aan bod : het Collegium Vocale Gent, het Antwerp Symphony Orchestra en het Orchestre des Champs-Elysées. In Klara Live hebt u op deze manier de uitgelezen kans om Herreweghe “vandaag” aan het werk te horen. Het is immers bekend dat de man niet de gewoonte heeft zich te herhalen : hij blijft studeren, onderzoeken, uitproberen en nieuwe inzichten verwerven. Voor de samenstelling van de reeks tekende Herreweghe zelf, in overleg met de concerthuizen. Het repertoire is breed, zoals we van Herreweghe gewend zijn, en reikt van Monteverdi tot Brewaeys.

Nicole Van Opstal praat met Philippe Herreweghe zelf, en verder met ondermeer Jens Van Durme (Collegium Vocale), Jerry Aerts (deSingel), Henk Swinnen ( Antwerp Symphony Orchestra), en Bart Demuyt (Amuz).
Een overzicht van de concerten die u in Klara Live kan beluisteren

Op maandag 22 mei hoort u een opname die we eind april maakten in Amuz. Philippe Herreweghe en de solisten van het Collegium Vocale Gent startten daar de verjaardagsreeks met madrigalen van Claudio Monteverdi. Herreweghe selecteerde voor dit concert madrigalen uit het 6de en 8ste madrigalenboek, niet toevallig de meest dramatisch geladen madrigalenboeken.
Met het Orchestre des Champs-Elysées, opgericht door Herreweghe begin jaren 90, brengt de dirigent voornamelijk klassiek en romantiek.

Op dinsdag 23 mei kan u naar een concert luisteren dat we op 6 mei opnamen in de nieuwe Koningin Elisabethzaal. Het Orchestre des Champs-Elysées brengt een selectie uit de Kunst der Fuge (J.S.Bach) in een bewerking voor strijkers, en de Eroïca van Ludwig Van Beethoven. Met het Orchestre des Champs-Elysées heeft Herreweghe net een integrale van de Beethovensymfonieën achter de rug in het Théâtre des Champs-Elysées : “onzettend veel Beethoven, met veel plezier gedaan !” zegt hij zelf. Verder op het programma het 24ste pianoconcerto van W.A. Mozart met als solist een sublieme Kristiaan Bezuidenhout.

Woensdag 24 mei brengt ons bij de componist waarmee de naam Herreweghe allicht het meest verbonden is : J.S. Bach. Dit concert werd door Klara opgenomen in deSingel op zaterdag 13 mei. Koor en orkest van het Collegium Vocale Gent brachten er samen met solisten Hannah Morrison, Hana Blazikova, Alex Potter, Sebastian Kohlhepp en Kresimir Strazanac de Hohe Messe. “Het embleem, het centrale punt van wat het Collegium ooit gedaan heeft.”, zegt Herreweghe daarover, “Het werk van Bach dat ik het liefst dirigeer. Bovendien is het samen met de Kunst der Fuge misschien wel het meesterwerk van Bach”.

Sinds 1997 is Herreweghe actief bij het Antwerp Symphony Orchestra. Voor zijn verjaardagsreeks gaf hij met dit orkest concerten van 18 tot 21 mei in Hasselt, Antwerpen, Gent en Brussel. Klara Live was er bij op 21 mei in Bozar. Tot slot van onze reeks kan u op donderdag 25 mei naar de opname van dit concert luisteren. Herreweghe eindigt de verjaardagsreeks groots met de 9de symfonie van Ludwig van Beethoven. Solisten zijn Christina Landshamer, Ann Hallenberg, Werner Güra en Kresimir Strazanac; verder hoort u het Koor van het Collegium Vocale Gent en het Antwerp Symphony Orchestra. Voor de pauze brengen koor en orkest Tristia van Hector Berlioz, een weinig bekend “curiosum” om de woorden van Herreweghe te gebruiken, en het concert begint met On a day uit de Sonnets to sundry Notes of Music van de in december 2015 overleden Belgische componist Luc Brewaeys.

Klara Live, 22 tot 25 mei, om 20.00 u

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.