Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Philippe Herreweghe sleept Ultima voor Algemene Culturele Verdienste in de wacht.

Philippe Herreweghe sleept Ultima voor Algemene Culturele Verdienste in de wacht. Kunst & Cultuur

Philippe Herreweghe wint de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste. Die prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Vlaamse overheid. De jury vertelt: “Door zijn revolutionaire en verfrissende kijk op barokmuziek slaagt Philippe Herreweghe er moeiteloos in om de brug te slaan tussen verleden, heden en toekomst. Deze onafgebroken inzet en visie maken van hem al 50 jaar een van Vlaanderens belangrijkste muzikale figuren.” Een blik op zijn lange carrière.
© rr

Dirigent Philippe Herreweghe wint de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste.

Philippe Herreweghe wordt geboren in Gent op 2 mei 1947. Als kind krijgt hij zijn eerste pianoles van zijn moeder. Na zijn middelbare opleiding begint hij aan geneeskunde en daarna psychiatrie aan de universiteit van Gent. Hij studeert af in 1975. Hij combineert die studie met een muzikale opleiding aan het conservatorium, waar hij pianoles krijgt van pianist Marcel Gazelle.

Herreweghe ontdekt stilaan het dirigeren en richt in 1970 het Collegium Vocale Gent op. Dat doet hij samen met een groep bevriende studenten. Hun voorliefde voor barok en Bach brengt hen samen. Het ensemble wordt snel erg bekend, omdat ze de nieuwe inzichten uit de barokmuziek toepassen op vocale muziek. Al snel staan ze op belangrijke muziekfestivals in de Verenigde Staten, Europa, Rusland, Japan, Zuid-Amerika en Australië. In 2020 blies Collegium Vocale 50 kaarsjes uit. Meer daarover vind je hier

© rr
Philippe Herreweghe

De authentieke en retorische aanpak van de barokmuziek bezorgt Herreweghe veel faam. Zijn uitzonderlijk talent blijft dan ook niet onopgemerkt. De Oostenrijkse dirigent en cellist Nikolaus Harnoncourt en de Nederlandse organist, musicoloog en dirigent Gustav Leonhardt nodigen hem en het hele Collegium Vocale uit om mee te werken aan de Bachcantates. Een droom komt uit voor van Herreweghe. Als kind had hij namelijk al posters van Harnoncourt en Leonhardt boven zijn bed hangen.

In 1977 richt hij in Parijs La Chapelle Royal op, een ensemble dat voornamelijk muziek uit de Franse Gouden Eeuw speelt. In 1982 wordt hij artistiek directeur van de Académies Musicales de Saintes. Dat blijft hij tot in 2002. Tijdens die periode richt Herreweghe een aantal nieuwe ensembles op, zoals het Ensemble Vocale Européen. Dat ensemble is gespecialiseerd in renaissancepolyfonie. Het Orchestre des Champs-Elysées, opgericht in 1991, heeft de bedoeling om het romantische en preromantische repertoire op originele instrumenten te laten weerklinken. Een aantal jaar later raakt hij als dirigent verbonden met het Antwerp Symphony Orchestra, waar hij hoofddirigent wordt. Met die verschillende gezelschappen brengt Herreweghe een repertoire van muziek uit de renaissance tot nu. Een aantal hoogtepunten zijn onder andere de Lagrime di San Pietro van Lassus en de Matthäus-Passion van Bach.

© rr
Herreweghe richt in 1970 het Collegium Vocale op.

Sinds 2009 bouwt Herreweghe samen met het Collegium Vocale Gent aan een groot symfonisch orkest op Europees niveau. In 2010 begint Herreweghe met zijn eigen label ‘Φ’ (PHI). Met dat label brengt hij meer dan dertig albums uit met muziek van onder andere Bach, Gesualdo, Stravinsky en Brahms. Als gastdocent werkt hij vaak met samen de Radio Kamer Filharmonie, het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam en het Gewandhausorchester in Leipzig. 

Herreweghes muzikale verdiensten worden op veel plekken geprezen. Zo roept de Europese muziekpers hem in 1990 al uit als “Muzikale Persoonlijkheid van het Jaar” en krijgt hij in 1993 de titel “Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen”. Voeg daar nog prijzen en vermeldingen als de orde van Officier des Arts et Lettres, Doctor Honoris causa aan de Katholieke Universiteit van Leuven en Chevalier de la Légion d’Honneur aan toe, en je hebt een mooi gevulde biografie. In 2010 krijgt Herreweghe in Leipzig de Bach-medaille als groot Bachuitvoerder. In 2015 krijgt hij de Klara Carrièreprijs.

De Ultima voor Algemene Cuturele Verdienste is dan ook een mooie bekroning van zijn carrière.

↣ Meer weten over Philippe Herreweghe? Klara-presentatrice Katelijne Boon legde Herreweghe vorig jaar 26 woorden voor. Van A tot Z.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.