Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Philippe Jaroussky - Sacred cantatas - Bach - Telemann

Philippe Jaroussky - Sacred cantatas - Bach - TelemannKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Philippe Jaroussky, contratenor; Freiburger Barockorchester. Label: Erato 0825646491599.
Hoes van de cd Sacred cantatas van Philippe Jaroussky

Sacred cantatas van Philippe Jaroussky

Programma: Cantates van Johann Sebastian Bach en Georg Philipp Telemann.

Voor wie zoekt naar onthaasting en zingeving: ziehier de nieuwste cd van Philippe Jaroussky. Met een natuurlijke eenvoud en souplesse brengt hij religieuze solocantates van Johann Sebastian Bach en Georg Philipp Telemann, rond het thema van afscheid en dood. Droefenis om het afscheid, maar ook vreugde om een welgekomen, verlossende dood. Verwacht u aan Jaroussky op z’n best: een waaier aan emoties en nuances, een feilloze stembeheersing in hoge en lage registers, zin voor timing en een sterke inleving in de tekst.

Van bij de eerste aria is de toon gezet. Jaroussky zingt haast zalvend Bachs ingetogen Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust, met contrasterende recitatieven en de de-dood-verheerlijkende, uitbundig jubelende slot-aria Mir ekelt mehr zu leben. En dan die prachtige cantate Ich habe genug, met een transparant Freiburger Barockorchester dat alle instrumentale details zo mooi laat klinken (en met die prachtige hobosolo). Mijn absolute favoriet: Schlummert ein, ihr matten Augen. Kippenvel.

Telemann zelf achtte het genre van de religieuze solocantate heel hoog. En terecht zetten Philippe Jaroussky en het Freiburger Barockorchester twee van zijn cantates evenwaardig naast die van Bach.

- Els Van Hoof

 

Klara's oordeel