Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Philippe Roberts-Jones (1924-2016)

Philippe Roberts-Jones (1924-2016)Kunst & Cultuur

Met het overlijden van Philippe Robert-Jones verdwijnt een belangrijke figuur uit de Belgische museumwereld.
Philippe Roberts-Jones, Jos Chabert en koning Boudewijn

Philippe Roberts-Jones, Jos Chabert en koning Boudewijn

Philippe Robert-Jones was schrijver, kunsthistoricus, dichter, essayist, doctor in de wijsbegeerte en letteren en emeritus professor aan de ULB. Maar de grootste bekendheid verwierf hij als hoofdconservator van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel van 1961 tot 1984. Tijdens die kwart eeuw heeft hij zijn stempel gedrukt op deze instelling, naast het Jubelpark het grootse federale museum van België. In het persbericht dat het museum publiceerde n.a.v. zijn overlijden, wordt de vroegere hoofdconservator geroemd als een visionaire man die de instelling grondig veranderd heeft door een ambitieus vernieuwingsprogramma en uitbreidingen.

Volgens zijn opvolger Michel Draguet was hij een atypische kunsthistoricus die weigerde om kunst tot een louter wetenschappelijk studieobject te reduceren.

In 1997 bracht Philippe Roberts-Jones 'Signes ou traces. Les arts des XIXe et XXe siècles' uit. Op Klara beschreef Frans Boenders de voormalige conservator toen als een dichter die zijn hart laat spreken en die zo de kunstgeschiedenis toegankelijk maakt voor een breed publiek.

Philippe Roberts-Jones ontvangt koning Boudewijn
Philippe Roberts-Jones ontvangt koning Boudewijn
Frans Boenders over Philippe Roberts-Jones (in De Kunstberg, 23-09-1997)