Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Philippe Vandenberg - Molenbeek: een explosieve expo

Philippe Vandenberg - Molenbeek: een explosieve expoKunst & Cultuur, Expo

© Estate Philippe Vandenberg

Philippe Vandenberg, Un grand amour suffit

Wie?

Philippe Vandenberg is een expressionistische Belgische kunstenaar die als een poète maudit in pasteuze abstracte en figuratieve schilderijen en kinderlijk gekleurde woordtekeningen de demonen en de onderbuik van de wereld te lijf ging. Na zijn onfortuinlijke dood in 2009 brachten zijn kinderen via de Stichting Philippe Vandenberg het werk van hun vader naar het buitenland. Nu keert zijn werk voor het eerst terug naar België.

Wat?

De tentoonstelling in Bozar toont de woordschilderijen die Philippe Vandenberg tijdens de laatste drie jaren van zijn leven in Molenbeek maakte (2006-2009) en waarin hij mantra's, slogans, compulsieve gedachten en citaten als kleurrijk dansende letters aan het papier toevertrouwde.

Zijn kunst is een echokamer van een op ontploffen staande wereld binnen en buiten hem die hij als een blueszanger bezingt. De Amerikaanse curator Barry Rosen maakte een gewaagde keuze om zich enkel op die laatste drie jaren van zijn oeuvre te concentreren en voor 'Molenbeek' als titel te kiezen. Maar het is een schot in de roos.

Lang voor de Amerikaanse president Trump Brussel tot een 'hellhole' uitriep, registreerde Vandenberg het fundamentalistische gistingsproces dat pas zoveel jaren later tot ontploffing zou komen.

Verwacht u dus aan een schilderende schrijver die zijn penseel in de pot van de laagste driften gedoopt heeft in de stille hoop dat de plastische en kleurrijke muzikaliteit van zijn woordschilderijen enige soelaas zou kunnen bieden.

Waarom moet u dit zien?

Omdat u na deze tentoonstelling nooit meer zal vergeten hoe een ouderwetse zolderkamerkunstenaar ook in het prille begin van de 21ste eeuw de vinger aan de politieke en persoonlijke pols hield.

Praktisch?

Nog tot en met 3 januari 2021 in Bozar.

Jeroen Laureyns