Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pianist Boris Giltburg – energiek, inventief en intelligent

Pianist Boris Giltburg – energiek, inventief en intelligentKlassieke muziek

Nu vrijdag, 11 maart, opent het Klarafestival met een van de meest voortreffelijke pianisten van het ogenblik: Boris Giltburg. Samen met het Orchestre National de France o.l.v. Cristian Măcelaru speelt Giltburg dan het uniek-opwindende concerto voor de linkerhand van Maurice Ravel. In Maestro blikken we volgende week graag even vooruit met enkele van Giltburgs bijzondere cd-opnames.
Sasha Gusov

Boris Giltburg: zonder twijfel een van de meest complete winnaars van de Koningin Elisabethwedstrijd van de afgelopen 10 jaar.

Pianist Boris Giltburg werd in 1984 in een joods gezin in Moskou geboren, maar hij groeide op in Tel Aviv, in Israël, waar hij ook zijn muzikale opleiding kreeg. Op zijn 27e won hij de tweede prijs en de publieksprijs op de Internationale Arthur Rubinstein Wedstrijd, maar de echte bekroning kwam er twee jaar later, in 2013 in Brussel, met de eerste prijs op de Koningin Elisabethwedstrijd.

Na enkele cd-opnames bij EMI en Orchid classics, tekende Boris Giltburg een contract bij platenfirma Naxos. En bij dit label krijgt hij alle ruimte om zich te wijden aan zijn lievelingscomponisten: Liszt, Schumann, Sjostakovitsj, Beethoven (een integrale van de pianosonates en de concerto’s, samen met het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra o.l.v. zijn maatje Vasily Petrenko) en, vooral toch, Sergej Rachmaninov (concerto’s, études-tableaux, moments musicaux). Bijzonder is ook zijn samenwerking met het Tsjechische Pavel Haas Quartet, die leidde tot energieke en hypergeconcentreerde uitvoeringen van de pianokwintetten van Antonin Dvorak (uitgegeven bij Supraphon).

Boris Giltburg is een hoogst gevoelig, inventief en intelligent pianist, die er door zijn onberispelijke techniek, zijn niet aflatende verbeelding en rijke klankenpalet, moeiteloos in slaagt elk muziekstuk, hoe bescheiden of bekend ook, origineel en fris te doen klinken.

- Bart Tijskens