Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pianist Eugene Istomin

Pianist Eugene Istomin Klassieke muziek

In de week van 29 februari tot 4 maart kijkt Maestro terug op de carrière van de Amerikaanse pianist Eugene Istomin. Al zijn opnames voor Columbia zijn geremastered en heruitgebracht in één box. Een verzameling vol aangename verrassingen!
pianist Eugene Istomin in pak en vlinderdas

pianist Eugene Istomin

RUS IN NEW YORK

Eugene Istomin had Russische ouders maar werd geboren in New York, in 1925. Vader en moeder waren beroepszangers, en ze hadden al snel door dat hun zoon over bijzondere muzikale gaven beschikte. Als jongen van 12 mag hij naar Philadelphia om daar te gaan studeren bij pianist Rudolf Serkin. Vijf jaar later wint hij een wedstrijd voor jong pianotalent, en dat levert Istomin een reeks concerten op met de orkesten van Philadelphia en New York. In 1950 was hij de jongste artiest ooit op het festival van cellolegende Pablo Casals. Wat daarna volgde was een carrière met meer dan 4000 concerten wereldwijd. 

GEVIERD TRIO

Eugene Istomin vormde in 1960 samen met 2 vrienden een kamermuziektrio dat bijzonder populair was. Istomin trok samen met violist Isaac Stern en cellist Leonard Rose de wereld rond. Hun opnames blijven tot op vandaag jonge muzikanten inspireren.

MEER DAN MUZIEK

De dagen van Eugene Istomin waren gevuld met muziek. Maar er was ook tijd voor geschiedenis, beeldende kunsten en literatuur. Drie van z'n grootste passies. En op sportief vlak was hij een grote fan van baseball. 

Istomin stierf in 2003 in Washington DC. Hij werd 77 jaar.

Het legendarische trio Istomin, Stern en Rose speelt Brahms

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.