Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Piano Quintets - Granados - Turina - Javier Perianes - Cuarteto Quiroga

Piano Quintets - Granados - Turina - Javier Perianes - Cuarteto QuirogaKlassieke muziek

Uitvoerders: Javier Perianes, piano; Cuarteto Quiroga Label: harmonia mundi HMC 902226
Hoes Piano Quintets - Granados - Turina - Javier Perianes - Cuarteto Quiroga

Hoes Piano Quintets - Granados - Turina - Javier Perianes - Cuarteto Quiroga

Programma: Enrique Granados: Pianokwintet in g op.49; Joaquin Turina: Pianokwintet in g op.1 - Caliope uit Musas de Andalucia op.93

Klara's oordeel

Deze nieuwe harmonia mundi-cd is een exclusieve Spaanse aangelegenheid, en de repertoirekeuze is voortreffelijk en avontuurlijk: eindelijk krijg je de pianokwintetten van Enrique Granados en Joaquin Turina op één cd. Je hoort in deze kwintetten duidelijk de invloed van de Franse kamermuziek van die tijd (resp. 1895 en 1907), maar tegelijk zijn er ook die vitaliteit en levendigheid, zo typisch voor de Spaanse muziek van rond de eeuwwisseling.

Het jonge Spaanse Cuarteto Quiroga is een van de meest boeiende en dynamische strijkkwartetten van het ogenblik. Met hun gedurfde en persoonlijke aanpak van het kwartetrepertoire kunnen ze rekenen op veel waardering van publiek en pers. Trouwens: de naam van het kwartet is een eerbetoon aan Manuel Quiroga, naast Pablo Casals en Pablo de Sarasate een van de grootste virtuozen op een strijkinstrument in de Spaanse muziekgeschiedenis. Zij krijgen hier het voortreffelijke gezelschap van de Andalusische pianist Javier Perianes, een muzikant van wie we zowat elke nieuwe cd graag bekronen met een Klara's 10!

[stars:4/5]