Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pianodays in Flagey

Pianodays in Flagey Klassieke muziek

Wat hoort u in de week van 6 februari in Klara Live? We zetten het hier op een rij!
Ingrid Fliter

(copyright Sussie Ahlburg)

Maandag 6 februari

Op 17 december 2016 gaf Nikolai Lugansky een heerlijk concert in Flagey. Onze collega’s van Musique 3 namen het concert op en wij mogen vandaag meeluisteren. Lugansky had Duitse en Russische 19de –eeuwse muziek op het programma: de 30ste sonate van Beethoven (zijn derde laatste, op.109) en Les Moments Musicaux van Rachmaninov vormden het leeuwenaandeel van het concert. Maar ook Schubert en Tsjaikofsky stonden in de kijker. Een concert om van te snoepen!

Dinsdag 7 februari

Op woensdag 21 september vorig jaar vond in de Laeiszhalle van Hamburg een mooi concert plaats. Deze zaal die begin vorige eeuw zijn deuren opende, blijft grote namen aantrekken uit de klassieke muziekwereld, ondanks de opening van de splinternieuwe Elbphilharmonnie enkele weken geleden.

Zo stond in september Il Suonar Parlante onder leiding van Vittorio Ghielmi. Zij brachten muziek van Telemann, Graun, Vivaldi, Hasse en Benda; eerste drie langere werken waarin de gamba triomfeert (en de dirigent ook), daarna een reeks kortere, typische werken die goed passen in de titel van het concert “Barbarische Schönheit”

Woensdag 8 februari

Het Belcea Quartet is zonder enige twijfel één van de top strijkkwartetten van dit moment : hun spel is zeer gecontroleerd en precies, maar ook altijd uiterst muzikaal en geïnspireerd. Op 15 december waren ze te gast in Flagey, en onze collega’s van de RTBF zorgden voor de opname. Naast twee kwartetten van Franz Schubert brachten de musici van het Belcea Quartet er ook twee van Krzysztof Penderecki : het tweede, uit zijn “experimentele” jaren zestig periode, en het vierde, geschreven in de neoromantische stijl die hij later ging gebruiken.

Er zijn interviewfragmenten te horen met Lederlin en Penderecki

Donderdag 9 februari

“Bright lights, big city”, dat is de titel van het concert van vanavond. Klara Live gaat live en vertoeft samen met het Brussels Philharmonic een avondje in Flagey.

De stad : een bron van inspiratie voor veel componisten. Brussels Philharmonic verklankt de haat-liefderelatie van Richard Danielpour met New York, het Warschau van de nog jonge Chopin, en een donkere en decadente stad die het kader vormt van Bartóks De wonderbaarlijke Mandarijn.

Interview voorzien met Ingrid Fliter en Giancarlo Guerrero

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.