Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pianoreus Nelson Freire overleden

Pianoreus Nelson Freire overledenKlassieke muziek

De Braziliaanse pianist begon - als een echt wonderkind - op zijn derde met piano spelen en groeide uit tot een van de grootste pianisten van de tweede helft van de 20e eeuw. Nelson Freire is zondagnacht overleden in Rio de Janeiro. Hij werd 77.
© Simon Alenka/Fairfax Media via Getty Images

Nelson Freire neemt pauze tijdens de repetities bij ABC Ultimo in 1994.

Nelson Freire begon op zijn derde met pianolessen bij twee voormalige leerlingen van Liszt. Hij was vijf toen hij Mozart’s Sonata K. 331 speelde voor publiek. Een echt wonderkind! In 1957 verhuisde hij naar Wenen om daar te studeren bij Bruno Seidlhofer, die ook les gaf aan Friedrich Gulda en enkele jaren later stond hij al op de grote podia wereldwijd. 

Tijdens zijn studie leerde hij ook Martha Argerich kennen. Ze werden beste vrienden en deelden het klavier vele keren. Nelson Freire noemde haar meer dan eens de beste pianist van hun generatie.

Nelson Freire werkte heel zijn carrière samen met orkesten en dirigenten wereldwijd. Hij maakte de gouden jaren bij Decca en Philips mee en laat zo een indrukwekkende stapel prachtige opnames achter. Hij speelde vooral graag Beethoven, Chopin, Schumann, Debussy en Liszt, maar ook de muziek uit zijn thuisland eerde hij graag in zijn pianospel.

Zijn entourage, vrienden en bevriende muzikanten roemen zijn bescheidenheid en ongelofelijk talent. "Een reus heeft ons verlaten. Een virtuoos met een heldere fluwelen toon. Hij was vriendelijk, bescheiden en hield zich ver weg van al het mediagedruis. Iedereen van ons respecteert en bewondert hem. We houden van hem", schrijft de Franse pianist Philippe Cassard.

Zelf zei Nelson Freire ooit: "Ik ben een nostalgisch persoon, maar niet melancholisch. Dat is wat ze in mijn land saudade noemen. Dat is een positieve nostalgie die maakt dat je het verleden kan herbeleven, zonder telkens te moeten huilen."

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.