Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Piet Van Bockstal cureert concertreeks Entartete Musik in Mechelen

Piet Van Bockstal cureert concertreeks Entartete Musik in MechelenBlijf verwonderd!

In het kader van de de tentoonstelling #FakeImages (28 januari 2021 tot en met 7 december 2021) in Kazerne Dossin organiseert hoboïst Piet Van Bockstal een concertreeks over Entartete muziek. Hij vertelt over zijn band met deze muziek en de concerten in Music Matters op dinsdag 15 juni.

De poster van de concertreeks Entartete Musik in Mechelen

Piet Van Bockstal was 35 jaar lang eerste solo hobo bij Antwerp Symphony Orchestra (vroeger Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen). In zijn lange carrière heeft Van Bockstal al meer dan 40 cd-opnames uitgebracht. Een van de opvallendste cd's is een recital-opname Joodse muziek voor hobo en piano (2004, bij mabel Megadisc).

De muziek uit de 20ste eeuw ligt Piet Van Bockstal na aan het hart. Ook voor de hobo als instrument is het naast de barok een interessante boomingperiode. Een aantal componisten binnen de Entartete Musik zetten de hobo in als een expressief instrument met schrille soms jammerende klanken.

Naar aanleiding van de tentoonstelling #FakeImages (28 januari 2021 tot en met 7 december 2021) in Kazerne Dossin vond Piet Van Bockstal dat het jammer was om Entartete Kunst te bespreken zonder de muziek uit die periode. Hij trok zijn stoute schoenen aan en CC Mechelen en de stad Mechelen waren voor het idee meteen verkocht.

Het openingsconcert met Oxalys en mezzosopraan Christianne Stotijn gaat door op 18 juni in de Sint-Janskerk in Mechelen. U kan er onder meer het Trio van Leo Smit en liederen van Viktor Ullman ontdekken.

Het volledige programma van Entartete Musik vindt u hier.

Meer info over de tentoonstelling vindt u in onderstaand artikel.

15/06/2021 Piet Van Bockstal
© VRT/Klara
Bij de concertreeks Entartete Musik hoort ook een boek met cd
Vele artiesten hebben tijdens de oorlogsjaren (kortstondig) vertoefd in de Dossinkazerne. De intrinsieke artisticiteit van de werken die deze kunstenaars, ondanks hun benarde omstandigheden, nog konden creëren is een ietwat ondergesneeuwd aspect gebleven. Daar wil deze nieuwe concertreeks graag iets aan doen.
Piet Van Bockstal (curator Entartete Musik)

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.